Dnes je sobota 20. dubna 2024., Svátek má Marcela
Počasí dnes -2°C Občasný déšť

Kalousek se dočista zbláznil, hospodářství úplně dorazí...

Kalousek se dočista zbláznil, hospodářství úplně dorazí...
zdroj: Profimedia

Podle TOP 09 by se měly snížit odvody na sociálním a zdravotním, aby se zlevnila práce a snížila nezaměstnanost. Případný výpadek pro stát chce Miroslav Kalousek kompenzovat například zvýšením spotřebních či majetkových daní. Pravicoví politici považují Kalouskovy návrhy za nesmysl a nejsou nadšeni ani ekonomové.

„Chybějící peníze by stát do systému vybral jinde - třeba v daních majetkových či spotřebních,“ řekl serveru Týden.cz exministr financí a první místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek.

Mezi majetkové daně patří podle českých právních předpisů daň silniční, daň z nemovitosti, která zahrnuje daň z pozemků a daň ze staveb, a takzvané trojdaně: daň dědická, darovací a z převodu nemovitosti. Spotřební daně platí pro tabák, alkohol a pohonné hmoty.

Dočista se zbláznil

Lídr pravicového bloku Hlavu vzhůru! v Jihočeském kraji Michal Doktor považuje Kalouskův návrh mírně řečeno za nesmysl.

„Ekonomika v oblasti spotřeby nové daně nevydá. Přepočtem daní ze spotřeby k průměrným mzdám dojdeme k tomu, že jsme již dnes na čele evropského daňového peletonu. Před námi jsou Rumunsko, Bulharsko, Litva či Maďarsko. Kalousek se dočista zbláznil, ekonomiku tím úplně dorazí. Přál bych si, aby nalezl desetinu odvahy a vrhl se na revizi mýtného, stamilionů utíkajících v oblasti IT zakázek a jinde. Tyto zdroje je dobré užít lépe,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz Doktor.  

Úřadující předseda ODS, exministr průmyslu a lídr jihočeské kandidátky ODS Martin Kuba na dotaz ParlamentníchListů.cz, co si myslí o Kalouskově návrhu, neodpověděl.

Je to jen divadélko

Podle ekonoma Lukáše Kovandy z VŠE a Prague Twenty jde ze strany Kalouska zase o hrátky s rozpočtovými položkami, které neřeší podstatu problému českých veřejných financí.

„Zlevnění práce je chvályhodný úmysl, který by opravdu mohl výrazně přispět k nastartování ekonomiky. Jenže kompenzující zvýšení daní je krajně nežádoucí a jeho negativní dopady mohou eliminovat pozitivní efekty zlevnění práce. Skutečným řešením je zlevnit práci a navíc ještě snížit daně, nebo je přinejhorším ponechat na stávající úrovni. Jenže to by si vyžádalo omezení mandatorních výdajů. Ty tvoří zhruba osmdesát procent rozpočtu a jejich redukce je nesnadná jak procesně – je třeba věc legislativně ošetřit, což si žádá čas – tak politicky, a to zvláště nyní před volbami. Veřejné finance prostě již dávno narazily na své meze a politici to ne a ne pochopit. Divadélkem s úpravami sazeb odvodů a daní se snaží zastřít realitu a namluvit sobě i nám, že se ze zadlužení lze dostat nějakým trikem. Nelze,“ upozorňuje Kovanda.

Ať mi tedy řekne, které ty daně zvýší

Kandidát do Poslanecké sněmovny, ekonom a stínový ministr financí Jan Mládek souhlasí s Kalouskem v tom, že je u nás cena práce drahá, ale nevidí prostor pro kompenzaci ve zvýšení daní, kde ho vidí Kalousek.

„Obecně snížit náklady práce má svou logiku, protože tuto formu zdanění máme pátou nejvyšší v Evropě. Je fantasmagorické, že to navrhuje zrovna Kalousek, který systematicky pracoval na tom, aby zaměstnanci měli co nejvyšší daňové zatížení a všem ostatním odpouštěl. On nyní řeší vlastní selhání. Chtěl bych konkrétně vidět, které daně chce zvyšovat. U spotřebních daní v podstatě není žádný prostor, protože u nafty by hrozilo, že dopravci budou ještě více nakupovat v zahraničí, u cigaret jsme dost na hraně a očekává se další zvýšení od 1. 1. 2015 a tam to hrozí přetečením do černého trhu. Podobné to je i u alkoholu. Upřímně řečeno tedy nevím, které spotřební daně chce zvýšit,“ řekl Mládek.

„A také by bylo dobré, aby se Kalousek jako představitel pravicové strany pochlubil, které majetkové daně zvedne. Je nutné omezit švarcsystém, aby se vyrovnala míra zdanění mezi zaměstnanci a těmi ostatními. Nejedná se jenom o OSVČ. Existují také dohody o provedení práce a dohody o pracovní činnosti, kde v minulosti Kalousek tyto věci podporoval, tím pádem více utíkaly peníze mimo systém,“ dodal Mládek.  

Dokazuje to levicovost TOP 09

„TOP 09 v minulém volební období předvedla jedinou věc, tedy zvyšování daní. Sociální a zdravotní pojištění je také daň. Pokud přichází TOP 09 se zvyšováním majetkových daní, tak je to nejlepší důkaz toho, že to není žádná pravicová či konzervativní strana, protože pravicové strany nechtějí znovu zdaňovat a trestat ty, co už jednou vydělali a platili daně z příjmů, DPH či spotřební daň. Trestání těch, kteří už daně zaplatili a kteří akumulují hodnoty pro další generace, je naprostý důkaz levicovosti TOP 09,“ míní exministr financí Vlastimil Tlustý.

Ekonom a kandidát ODS do sněmovny ve Středočeském kraji Jan Skopeček souhlasí s Kalouskem, že vedlejší náklady práce jsou u nás skutečně vysoké – zejména podíl odvodu na straně zaměstnavatele je v porovnání s vyspělými zeměmi nadprůměrně velký, což zbytečně brzdí tvorbu pracovních míst a vede k vysoké nezaměstnanosti.

„Snížení odvodů by byl krok správným směrem, ale kompenzovat to zvýšením jiných daní je pro mě nepřijatelné. Jen bychom občanům a podnikatelům tahali prostředky z jiné kapsy. Cestou je snížit odvody a na straně druhé snížit výdaje rozpočtu. Je zřejmé, že deficity se musí řešit na výdajové straně rozpočtu, vyššími daněmi bychom jen dál brzdili hospodářský růst. Ale od levicové TOP 09 nic než zvyšování daní asi čekat nelze. Věřím, že ODS už v tomto směru tlaku Miroslava Kalouska znovu nepodlehne,“ vysvětlil Skopeček.

Zvyšovat daně je zbytečné

Podle ekonoma a předsedy Strany svobodných občanů Petra Macha nedává Kalouskův návrh žádný smysl: „Zvýšení spotřebních a majetkových daní zvýší ceny, takže stát i firmy budou muset stejně inflaci kompenzovat zvýšením mezd a mzdové náklady to nijak neovlivní. Daně je potřeba snižovat, ale ne tak, že se zvýší jiné. Snižovat společně s daněmi je potřeba i všemožné dotace. Jen to lidem a firmám pomůže.“

Docent ekonomie a člen NERV Jiří Schwarz říká, že se jedná o takzvané nabídkově orientované snížení daní, jehož cílem je zlevnit náklady práce, zvýšit konkurenceschopnost a podnítit ekonomický růst. „Tím by se měl zvýšit daňový základ, čímž by se celkový daňový příjem nemusel snížit. Zdá se, že Miroslav Kalousek tomu nevěří, proto jako konzervativec chce snížení daňové zátěže kompenzovat zvýšením daňové zátěže vlastníků nemovitostí a spotřebitelů, aby se nezvýšil rozpočtový deficit,“ dodal Schwarz.

„Takový krok by prohloubil nerovnováhu veřejného pojištění. Odstropovat a trvale zvýšit solidaritu je potřebné,“ uvedl místopředseda KSČM Jiří Dolejš.

„Snížit povinné odvody je jedna z důležitých cest jak motivovat firmy, aby zaměstnávaly. Jen jsme u toho, že žába na prameni, která vše mohla už dávno realizovat, dnes vytírá zrak sliby, které nikdy nerealizovala. Takže slibům TOP 09 ani pana Kalouska nevěřím,“ uvedl předseda Úsvitu přímé demokracie Tomio Okamura.

Populistické předvolební kecy

Podle ekonoma z VŠE Tomáš Munziho je v malé otevřené ekonomice zásadnější efektivní nastavení daňových sazeb než v jiných ekonomikách. „Nelze vnímat jen čistě fiskální dopad. Nejde o kompenzační hru s nulovým součtem, která nemá vliv na ekonomickou výkonnost a mezinárodní konkurenceschopnost. Nezapomeňme na negativní důsledky zvýšení daně z minerálních olejů pro naši tranzitní zemi. Každé zlevnění práce je nicméně pro naši zemi pozitivní, jelikož se o to méně demotivuje produktivní úsilí lidského kapitálu,“ vysvětluje.

Kalouskovy návrhy rezolutně odpálkoval kandidát ČSSD v Moravskoslezském kraji Ladislav Šincl: „Je ztráta času se nad tím zamýšlet, neboť to jsou zase jen populistické předvolební kecy. Před minulými volbami toho také nasliboval, a dělal úplně něco jiného.“

„Bylo by to asi lepší než dnešek, ale měl bych obavy, aby z toho po čase nezůstalo jen to druhé, tedy zvýšení daní,“ uvedl ekonom z VŠE Ladislav Tajovský.

„Kalousek už to zkoušel se zvýšením DPH na 20 procent a Hospodářská komora a liberální prezident Klaus na to říkali, že to je blbost, a proto to VV zablokovaly,“ uvedl Vít Bárta, jenž je lídrem Úsvitu přímé demokracie v Plzeňském kraji.

Daně nezvyšovat, ale rušit

„Pravicová vláda se snažila minulé tři roky proškrtat k prosperitě a vládní pravicové strany věnovaly více času okopávání svých koaličních partnerů než správě země. Výsledek tohoto vládnutí je zjevný. Problémem v ČR není primárně cena práce, ale neschopnost vlády čerpat evropské fondy a tím udržet, případně vytvářet nová pracovní místa. A také naprosto nerozumné škrty ve všech oblastech, které podvazují spotřebu. Zvýšení spotřebních daní povede právě k dalšímu snížení spotřeby, na konci tedy bude nižší výběr a nákupy cigaret, alkoholu, nafty a benzinu v zahraničí. Návrh TOP 09 nic neřeší, jen prohloubí schodek rozpočtu,“ míní místopředseda ČSSD, plzeňský hejtman a lídr kandidátky ČSSD v Plzeňském kraji Milan Chovanec.

„V tomto pohledu si s panem Kalouskem nerozumíme. Zlevnění práce znamená udržení minimálně stávajících pracovních míst. Zvyšování daní nepřijímám. V našem programu nic podobného neplánujeme. Pan Kalousek je může zvyšovat spolu s levicí. Nikoli  s námi. To už tady bylo a doplatila na to pouze a jenom pravice,“ myslí si exposlankyně ODS Lenka Kohoutová, která kandiduje v Praze.

„Je zajímavé, že nyní hovoří TOP 09 o majetkových daních, když chtěla zrušit i daň z dividend. Snížení odvodů přinese nejspíš další díry do veřejných financí. Hlavní je oživení domácí poptávky,“ říká ekonomka Ilona Švihlíková, lídryně SPOZ v kraji Vysočina.

„Šachy s daněmi jenom matou daňové poplatníky a vyrábějí zbytečnou práci pro daňové poradce. Je to typický znak pseudopravicové strany. Zásadní problém je, že stát nám bere tak či onak více než polovinu toho, co si vyděláme a poté naše peníze s Kalouskovou podporou pošle například do Řecka na ´záchranu´ německých bank. Svobodní jsou pro nízké daně a rušení nespravedlivých dotací, které se rozmohly v naší zemi jako mor. Svobodní prosazují zrušení daně silniční, daně z elektřiny a uhlí, daně dědické, daně z převodu nemovitostí. Výběr z těchto daní je tak malý, že například na energetických daních se vybere sotva to, co stojí jejich administrace. Dlouhodobě, poté co vyrovnáme rozpočet, také máme v plánu zrušení daně z příjmu fyzických osob. Zrušení těchto daní doprovodíme zrušením dotací a zbytečných a drahých úřadů,“ říká a ekonom a lídr Svobodných v Královéhradeckém kraji Vít Jedlička.

Kalousek je v pozici vraha našeho hospodářství

Strukturu daní je podle předsedy KDU-ČSL Pavla Bělobrádka změnit: „To nám doporučuje OECD i Evropská komise. Na jednu stranu cenou práce nemůžeme předhonit země BRICS, na druhou daněmi zničit majitele rodinných a běžných bytů. Taková změna musí být dobře promyšlena. Zvyšování DPH považuji v současné době za nerozumné.“ 

„Veškerá opatření, která pan Kalousek jako ministr financí doposud realizoval, vedla k devastaci naší ekonomiky, zdražování, ekonomickému a sociálnímu propadu. Takže máme téměř jistotu, že jím navrhovaná opatření určitě nebudou fungovat a povedou například při zvyšování spotřebních daní k dalšímu nehoráznému zdražování a přenesení nákladů na běžné občany a podnikatele. Zvýšením spotřebních daní se například zdraží pohonné hmoty, což se projeví i v cenách téměř všeho, a to i základních potravin. Já si myslím, že pan Kalousek je v pozici vraha našeho hospodářství, který si myslí, že své oběti může léčit nekonečným týráním,“ řekl exposlanec ČSSD Richard Dolejškandidující ve středních Čechách.

„Záleží jenom na lidech, zda jeho běsnění učiní ve volbách přítrž. Jsem přesvědčen, že se lidé takto zachovají. Kalouska může reinkarnovat pouze volba nových nevyzkoušených populistických stran, které obdobně jako VV v minulých volbách slibují boj s korupcí a dinosaury. Po volbách se však po vzoru VV mohou s dinosaury a jejich veleještěrem Kalouskem spojit a pokračovat ve vládě tolik proklínané pravice. Takže není nic vyhráno a nelze vyloučit, že pan Kalousek nakonec své daňové experimenty bude realizovat,“ dodal Richard Dolejš.

„Koncept pana Kalouska zatěžuje úspěšné. ODS už na žádnou snahu TOP 09 zvyšovat daně nepřistoupí,“ uvedl lídr středočeské kandidátky ODS Petr Bendl.

Další Kalouskův balonek

„Experimentální ekonomické uvažování je určitě zapotřebí, aby mohly vznikat povolební politické dohody o spolupráci, ale u TOP 09 je to už několikátá změna názoru na potřebná opatření k oživení českého hospodářství během pár měsíců. Zavání mi to trochu populismem a trochu bezradností. Ale exministr financí má vždy své kroky i výroky promyšlené, a tak bych se nedivil, že tentokrát sonduje atmosféru u svých potencionálních povolebních partnerů i nesilnějších soupeřů na pravici. Nechává mě to však naprosto klidným. Uvidíme po volbách,“ uvedl lídr Hlavu vzhůru! ve Zlínském kraji Tomáš Úlehla.

„Je zájmem pravice zvyšovat zisky podnikatelů. Argumenty však jsou zkreslené. Je sice pravda, že ČR patří s procenty odvodů ke špičce, ale díky nízkým mzdám je celková cena práce v mezinárodním srovnání u nás jedna z nejnižších. Tento krok jen zvýší dumping nákladů práce. Vyšší příjmy z daní potřebují jiné segmenty státního rozpočtu,“ uvedl lídr KSČM v Moravskoslezském kraji Miroslav Opálka.

„Tento návrh považuji za další ukázku toho, že Miroslav Kalousek zůstává středovým politikem, pro kterého zvyšování daní je něco normálního. Snížení odvodů podporuji, ale bez zvyšování daní. Daňový systém musí být hlavně stabilní,“ míní kandidát ODS do sněmovny Petr Sokol.

Podle lídra Hlavu vzhůru! v Královéhradeckém kraji Miroslava Jeníka snížit cenu práce bude nutné, ale kompenzovat to zvýšením daní je hloupost: „Kalousek už jako ministr financí se měl hlavně postarat o řádný výběr daní. To je cesta k naplnění státního rozpočtu spolu s vymýcením korupce u státních zakázek.“

„TOP 09 již ukázala, že její politika je špatná. Snížení odvodů by destabilizovalo sociální a zdravotní systém. A o to zřejmě této straně jde,“ říká lídr ČSSD ve Zlínském kraji Antonín Seďa.

Kandidát ODS Luděk Sefzig si zvýšení spotřebních daní dokáže představit: „Zlevnit práci a zvýšit spotřební daň je dobré. Majetková daň je socialisticko-komunistický fetiš. Proč zdaňovat již zdaněné? To je velmi chybný krok. Rozumím komunálním poplatkům za služby s nemovitostmi spojenými a kontrolovatelnými soutěžemi o co nejlepší kvalitu služby. Snížení daní a zjednodušení výběru je nejlepší cesta k prosperitě a omezení skutečného parazitování lehkoživků a potřebnou skutečnou solidaritu to neomezí.“

TOP 09 pouze prohloubí katastrofu, kterou Kalousek sedm let vytvářel

„Snížením odvodů sociálního a zdravotního pojištění TOP 09 pouze prohloubí katastrofu, kterou Miroslav Kalousek sedm let vytvářel v těchto systémech. Dalším snížením by pouze prohluboval krizi, která se na systém zdravotní a důchodový řítí a kterou by stejně museli nakonec zaplatit všichni občani ČR,“ říká kandidátka KSČM do sněmovny Kateřina Konečná.

„Já bych před permanentními změnami sociálního a zdravotního pojištění velmi varoval. V obou těch systémech je trvalý nedostatek prostředků,“ varuje kandidát ODS do sněmovny Jaroslav Zvěřina.

„Odmítám zvyšovat daně z majetku, je to jen trest za úspěšnost. Raději bych zúžil státní správu a zlevnil náklady státu za výkon státní správy, jako jsou už několik let k tomu nucené obce,“ uvedl kandidát Hlavu vzhůru! a starosta Prahy 4 Pavel Caldr.

„Miroslav Kalousek by už neměl navrhovat vůbec nic,“ reagoval stručně lídr KSČM v Jihomoravském kraji Vojtěch Adam.

„Pan Kalousek chce opět řešit problém špatné národohospodářské politiky na úkor občanů, kteří by měli jeho působení od roku 2006 zaplatit,“ reagoval lídr ČSSD v Ústeckém kraji Jaroslav Foldyna.

Zdroje: