Dnes je sobota 20. dubna 2024., Svátek má Marcela
Počasí dnes 7°C Slabý déšť

Je čaj zdravý?

Je čaj zdravý?
zdroj: Foto: Archiv

Tuto otázku si klade mnoho lidí. Ve skutečnosti je čaj velmi zdravý a má mnoho pozitivních a zdraví prospěšných vlastností, ale určitě se najdou lidé, kteří ho nebudou moci pít, například ti, kteří trpí vysokým krevním tlakem. Je čaj zdravý?

Jaké jsou výhody čaje?

Zlepšuje trávení

Čaj v první řadě zvyšuje fyzickou odolnost, proto je dobré ho pít například před tréninkem, který se pak stane účinnějším. Navíc, pokud si před cvičením dopřejeme zelený čaj, naše tělo využije jako palivo pro cvičení především tuk. Navíc pro fyzicky aktivní lidi je skvělou zprávou, že čaj zlepšuje trávení!

Čaj obsahuje kofein

Čaj obsahuje kofein a tein, proto svou přítomností stimuluje náš organismus. Mnoho lidí proto začíná den s ní místo kávy. Kolik kofeinu obsahuje čaj? Na tuto otázku je těžké odpovědět, protože záleží na druhu čaje, způsobu louhování a použitých listech. Jak to není těžké určit, nejvíce kofeinu bude v listových pupenech – asi 6,3 %. Čím dále do listů na větvi, tím je obsah kofeinu nižší, protože například čaje ze samotných stonků budou obsahovat pouze 2 % kofeinu. Zajímavé informace najdete na cajovy.blog.

Čaj snižuje riziko srdečních infarktů, kardiovaskulárních onemocnění a degenerativních onemocnění. Lidé, kteří pili čaj v rozumném množství (tj. ne příliš mnoho, ale příliš mnoho, více později), měli méně vápníkových usazenin v koronárních tepnách srdce a měli menší pravděpodobnost, že budou trpět nějakými srdečními problémy.

je čaj zdravý zdroj: Foto: Archiv  

Čaj pomáhá hydratovat tělo

Bylinkový čaj je skvělý na hydrataci těla. Dlouho se však věřilo, že všechny nápoje s kofeinem (čaj, káva) jsou močopudné, a tím odvodňují organismus. Vědci však provedli studie, které prokázaly, že čaj je účinný při hydrataci těla, nikoli při jeho dehydrataci. Samozřejmě nám všem jde o racionální dávky kofeinu a přiměřené množství čajových nápojů. Tím máme na mysli maximálně 300 mg kofeinu, což odpovídá 6-7 šálkům čaje vypitých přibližně za jednu hodinu. Čaj proto s klidným svědomím můžeme zařadit na seznam nápojů, které účinně hydratují organismus.

Osvěžující tein

Thein se nazývá čajový kofein. Tato sloučenina má povzbuzující a osvěžující účinek. Mobilizuje centrální nervový systém k práci, což nás činí náchylnějšími k duševní námaze. Mizí ospalost, mizí únava, v čajovém aroma se rozpouští fyzické i psychické vyčerpání. To vše samozřejmě v určitých mezích. Thein působí nejen na mozek, ale stimuluje i střeva. Pití silného čaje se nedoporučuje v případě nadměrné excitability, nespavosti, hypertenze, aterosklerózy a glaukomu. Před spaním byste také neměli pít silný čaj, protože tein narušuje nejdůležitější fázi spánku, zvanou hluboký spánek. Je lepší pít jen slabý čaj bez ohledu na to, jaká je denní doba.

je čaj zdravý zdroj: Foto: Archiv  

Kolik čaje můžeme vypít za den?

Čaj obsahuje složky, které v malém množství působí blahodárně na organismus a jejich vstřebávání ve větších dávkách nelze doporučit. Proto bylo spočítáno, že nejlepší výsledky byly čtyři šálky nepříliš silného čaje vypité během dne.

Silný čaj je "od oka" tmavý a slabý je prostě světlejší. K získání slabšího čaje stačí uvařit méně sušeného čaje. Je však třeba mít na paměti, že barva nálevu zeleného čaje není tak výrazná jako barva nálevu černého čaje. Slabý zelený čaj by proto měl být ještě světlejší než velmi slabý černý čaj.

Zdroje:
komerční sdělení / PR