Dnes je středa 24. dubna 2024., Svátek má Jiří
Počasí dnes 6°C Slabý déšť

Jandák: Je draho. Češi v příhraničí si kupují už i svačinu v cizině

Jandák: Je draho. Češi v příhraničí si kupují už i svačinu v cizině
zdroj: Mediafax

Česká republika je drahou zemí a lidé jezdí nakupovat potraviny, oblečení a pohonné hmoty do sousedních destinací, například Německa a Rakouska. Tedy zatím toho využívají hlavně ti, kteří bydlí v příhraničních oblastech.

Samozřejmě na to doplácí čeští obchodníci a také například provozovatelé benzínových pump. Podle předsedy České agrární komory však nejde jen o nižší ceny, ale také o to, že v zahraničí jsou potraviny mnohem kvalitnější.

Největším tahákem poslední doby je benzín a nafta, které jsou u sousedů v průměru o tři až pět korun levnější než u nás. Dále lákají levnější mléčné výrobky a také řada potravin, která se pohybuje v podobných cenových relacích jako u nás, ale v podstatně vyšší kvalitě. Na pováženou je, že dříve jezdili občané ČR nakupovat levnější zboží do Polska, zatímco Němci a Rakušané vyráželi na šetrné nákupy do Česka. Teď je tomu naopak.

Prazdroj v Bavorsku levnější než v Plzni

„Lidé skutečně jezdí nakupovat do zahraničí a řekl bych, že dost masově. Je dost paradoxní, že lahvový Prazdroj stojí v Bavorsku méně než v Plzni. Lidé, kteří bydlí v blízkosti hranic, již dnes jezdí do Německa pro základní potraviny a to kvůli ceně i kvalitě. Ti dál od hranice do Německa zajíždějí na nákup značkového sportovního oblečení a podobných věcí," říká pro ParlamentníListy.cz hejtman Plzeňského kraje Milan Chovanec (ČSSD).

Celý článek na ParlamentniListy.cz