Dnes je úterý 23. dubna 2024., Svátek má Vojtěch
Počasí dnes 7°C Skoro zataženo

Jaké výhody ruší firmy zaměstnancům v době krize?

Jaké výhody ruší firmy zaměstnancům v době krize?
zdroj: tisková zpráva

Odměny dostává o necelých šest procent méně lidí než před rokem. Zatímco ve třetím čtvrtletí dosahovaly v průměru přes 15 tisíc korun, přesně po roce je to jen kolem 14 200 korun. Stejně tak klesly do třetího čtvrtletí nahlášené třinácté platy – ze 17 276 korun v roce 2008 na 16 659 korun v roce letošním. Dokonce ještě horší situace panuje u nefinančních benefitů. Vyplývá to z rozsáhlého průzkumu Merces.cz, do kterého se zapojilo téměř 100 tisíc zaměstnanců.

O dovolenou nad zákonné minimum přišlo za rok 10 % zaměstnanců, i ve třetím čtvrtletí 2009 byly omezovány prakticky všechny benefity

„Pokles ekonomiky nutí firmy stále více šetřit. Jako obvykle jsou první na řadě zaměstnanecké benefity, finanční i nefinanční. Pokračuje vývoj, který jsme předpověděli v předchozích analýzách. Pro zaměstnavatele je stále mnohem jednodušší omezovat nefinanční benefity a snižovat odměny. Naproti tomu snížení mezd a úspory mimo personální oblast jsou náročnější opatření,“ říká jednatel společnosti Profesia Dalibor Jakuš.

Celý článek najdete na NašePeníze.cz

Čtěte také:
- Test zaměstnaneckých benefitů: pozor při výběru poradenské firmy
- Zaměstnanecké benefity mění zaměstnavatelé za pojistky
- Zaměstnanecké benefity: Češi se chtějí víc vzdělávat, nejvíce v cizích jazycích

Zdroje:

Předchozí článek

Když hvězdy zpívají...

Následující článek

Příběh čaje