Dnes je středa 24. dubna 2024., Svátek má Jiří
Počasí dnes -2°C Skoro zataženo

Izraelští lékaři 'vytiskli' novou tvář zraněnému syrskému farmáři

Izraelští lékaři 'vytiskli' novou tvář zraněnému syrskému farmáři
V nemocnici Rambam v izraelské Haife ročně ošetří asi 300 Syřanů | zdroj: Profimedia

Lékaři z nemocnice v izraelské Haifě provedli náročnou operaci, při níž díky technologii 3D tisku vrátili tvář syrskému pacientovi. Spodní čelist, o kterou přišel po zásahu střelou, mu "vytiskli" na míru z titanu, uvádí BBC.

Farmář, kterému BBC říká Muhammad, se do nemocnice Rambam dostal loni v listopadu v bezvědomí. Celou spodní část hlavy mu zničila střela. Měl však štěstí, že se místní chirurg Joav Leiser právě vrátil z Německa ze stáže o využití 3D implantátů v medicíně a operace se ihned ujal.

Spodní čelist vyrobili technici z titanového prášku, který se zahřátím v 3D tiskárně proměnil v protézu na míru. Rozměry přitom museli odhadnout podle zbytků rozdrcených kostí. Pouhé tři měsíce po operaci se už Muhammad může sám najíst a mluví bez větších potíží.

Jak se dostal do Izreale, se přesně neví. Židovský stát však ročně ošetří zhruba 1500 Syřanů, kteří jsou zraněni během bojů ve své zemi. "Když jsem poprvé zjistil, že jsem v Izraeli, cítil jsem se zvláštně. Na začátku jsem byl vyděšený. Ale o den či dva později jsem viděl, jak se o mě starají lépe, než kdybych byl doma," popsal syrský farmář BBC.

"Medicína stojí nad politikou," shrnul šéfchirurg Adi Rachmiel s tím, že jeho nemocnice pravidelně ošetřuje mnoho zraněných Syřanů.

Nyní Muhammada čeká deportace zpět do Sýrie, kde jeho rodina možná ani netuší, že těžké zranění přežil. Do Haify by se měl vrátit opět za půl roku, kdy mu lékaři do nové čelisti implantují i zuby a projde poslední fází rehabilitace.

První obdobnou operaci lékaři provedli v roce 2011 v Nizozemsku, v Izraeli šlo o první zákrok. Po Muhammadovi přijdou na řadu další pacienti. 

Zdroje:
BBC