Dnes je pátek 19. dubna 2024., Svátek má Rostislav
Počasí dnes 7°C Slabý déšť

Izraelci místo „kešek“ sbírají při procházkách odpadky

Izraelci místo „kešek“ sbírají při procházkách odpadky
Nepořádek najdou, vyfotí, uklidí a dostanou virtuální peníze | zdroj: Profimedia

V mobilní aplikaci vidí, kde se válí odpadky a kolik zhruba pytlů na jejich úklid budou potřebovat. Při venčení psa nebo rodinné procházce tak lidé přesně vědí, kam mají jít. Někdy je to ale pro osvěžení bojovka podobná hledání kešek nebo Pokémonů. Izraelci se do hry zapojují rádi - za uklizené pytle dostávají virtuální měnu, za níž si mohou koupit vybrané zboží nebo třeba dovolenou. 

Začínající společnost Clean Coin tak chce občany motivovat k úklidu odpadu a podílet se na řešení klimatické krize. Izraelci totiž patří k největším producentům odpadků na hlavu, uvádí server Ynet.

Eliša ben Meirová chodí venčit psa a při tom sbírá odpad nahlášený na nově zřízené mobilní aplikaci. Za každý nasbíraný pytel v údolí poblíž svého domova získá deset „čistých mincí“ (clean coins), které mohou posloužit při nákupu toho, co si vybere.

„Hned, jak vejdu do údolí, vidím odpadky, kamkoli se podívám. Lidé pijí, opékají a všechno odhazují,“ říká osmnáctiletá ben Meirová. Než nasbíraný pytel vyhodí do popelnice, vyfotografuje ho. Vynese jí 30 mincí.

„Každý černý bod na této mapě znamená pohozený odpad, jak ho nějaký uživatel naší aplikace zaznamenal. Prohlížím fotografie a vidím množství odpadu, kde přesně je, kolik pytlů je na úklid asi potřeba a výšku kreditu,“ vysvětluje funkci systému spoluzakladatel firmy Clean Coin Adam Ran.

Jako hra

K projektu se už připojilo přes 16 tisíc uživatelů a 1200 z nich je aktivních pravidelně každý týden. Další zakladatel Gal Lahat působí jako technický ředitel. Aplikaci navrhl tak, aby byla zábavná a nabízela uživatelům postup různými úrovněmi. „Mohou srovnat své postavení s jinými uživateli. Když hledají odpad na poli, chceme, aby to byla hra, součástí jsou i pobídky, které lákají lidi vyjít ven a uklízet,“ řekl Lahat.

Ben Meirová už výhody poznala, protože si své čisté mince vyměnila za tričko v haifské pobočce obchodu Billabong. Do projektu se připojilo 25 značek, lidé mince vyměňují za oblečení, hotelové pobyty nebo domácí prolézačky. „Měnu“ dotuje několik soukromých a veřejných organizací, zejména radnice a místní rady, pro něž je Clean Coin příspěvek k řešení úklidu.

Každý Izraelec denně vyprodukuje 1,7 kilogramu odpadků, přičemž v Evropě připadá na jednoho občana denně v průměru 1,4 kilogramu. Ročně se v Izraeli vyprodukuje kolem milionu tun plastového odpadu, což je 18 procent celkového objemu odpadu země, řekl Amiad Lapidot, odborník na problematiku pevného odpadu v ekologické organizaci Adam Teva V'Din. Izraelci podle něj často pohazují plastové sáčky a obaly, které zamořují pobřeží a přírodu, v oblibě mají také nádobí na jedno použití.

Zdroje:
ČTK, Ynet