Dnes je sobota 27. dubna 2024., Svátek má Jaroslav
Počasí dnes 16°C Polojasno

Izrael ostřelován i ze severu. Boje na jihu země neutuchají

Izrael ostřelován i ze severu. Boje na jihu země neutuchají
Izraelci odjíždějící z kibucu Gevim na jihu země se skrývají před palbou palestinského komanda. | zdroj: Profimedia

(AKTUALIZOVÁNO 18:05) Izraelští vojáci a policisté v neděli na jihu země už druhý den bojují s vražednými komandy Palestinců, které do židovského stát vtrhly v sobotu z Pásma Gazy.

Současně se Izraelci musí bránit na severu, kde se jeho území dostalo pod palbu hnutí Hizballáh.

Komanda Hamásu nově útočí v oblasti Eškolu. Vstoupila tam do několika obcí. Z oblasti se ozývá střelba.

Palestinská komanda a rakety odpalované z Gazy za sebou zanechaly v Izraeli nejméně 700 mrtvých. Zraněných je přes 2000, kolem 20 z nich je v kritickém stavu. Desítky Izraelců Palestinci odvlekli do Gazy.

Hamás v neděli dopoledne sdělil, že jeho ozbrojenci v Izraeli bojují na sedmi místech - ve městech Sderot a Ofakim i vesnicích Be'eri, Jad Mordechaj, Jated, Kfar Aza a Kisufim. Izraelci oznámili, že zabili na 400 teroristů a několik desítek jich zajali.

Obyvatelé vesnice Kfar Aza okraji pouště Negev zůstávali v neděli ráno už 24 hodin zabarikádováni ve svých domovech a čekali na pomoc. „Teroristé tady chodí po ulicích! Střílí i ze střel střechách, někteří jsou v domech a mají rukojmí,“ píše jeden z obyvatelů.

V kibucu Beeri na jihu země se izraelským vojákům v noci na neděli podařilo osvobodit téměř 50 lidí, které zadržovali palestinští ozbrojenci. Další rukojmí byli zachráněni v kibucu Ofakim. A po dvou desítkách hodin Izraelci dobyli policejní stanici ve Sderotu, kterou v sobotu obsadili palestinští uprchlíci.

Střelbu v noci na neděli zahájili také ozbrojenci Hizballáhu, protiizraelského ší'itské hnutí financovaného Íránem. Sever Izraele ostřelují z minometů.

V prohlášení, ze kterého cituje agentura Reuters, Hizballáh sdělil, že útok je výrazem „solidarity s palestinským lidem“.

Izrael na ostřelování reagoval protiútokem dělostřelectva.

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu po nočním zasedání bezpečnostního kabinetu řekl, že „Izrael zničí vojenské a vládní kapacity Hamásu a Islámského džihádu“.

Izraelcům vzkázal, aby se připravili na „dlouhou a těžkou válku“. K hranicím s Gazou během neděle mířili vojáci s těžkou vojenskou technikou.

Izraelská vláda zastavila dodávky elektřiny, pohonných hmot a zboží do Pásma Gazy, které ovládá Hamás.

Před tím na překvapivý útok Izrael reagoval rozsáhlými nálety na Pásmo Gazy. Palestinci tvrdí, že při nich zemřelo nejméně 350 lidí a dalších 2000 utrpělo zranění. V náletech izraelské letectvo pokračuje i v neděli

Mnoho Izraelců během neděle přichází do centra, které koordinuje pátrání po pohřešovaných. Někteří s sebou mají zubní kartáčky a další osobní věci příbuzných, aby je bylo možné identifikovat testy DNA.

Zdroje: