Dnes je středa 24. dubna 2024., Svátek má Jiří
Počasí dnes 6°C Slabý déšť

Informovaný generál Randák hovoří o velkém zatýkání

Informovaný generál Randák hovoří o velkém zatýkání
Karel Randák | zdroj: Mediafax

ROZHOVOR Sotva opadla velká voda, zasáhlo Českou republiku politické zemětřesení. Politická scéna je otřesena nebývale rozsáhlým vyšetřováním policie, které zasahuje až do nejvyšších kruhů – na Úřad vlády. Nikdo neví, co bude dál.

„V normálním státě, v normální demokracii by okamžitě odstoupil premiér. Ve chvíli, kdy je zatčena jeho nejbližší spolupracovnice Jana Nagyová, kdy na Úřadu vlády provádí policie razii, v ten moment by měl automaticky rezignovat premiér a celá vláda,“ prohlásil někdejší šéf tajné služby a člen Nadačního fondu proti korupci Karel Randák.

Myslíte, že kdyby policie neměla vážné indicie, že by si dovolila takovou rozsáhlou operaci, která může mít vážné vnitropolitické i mezinárodní důsledky?

Myslím si, že policisté určitě mají dost vážné indicie. Jít zatýkat na Úřad vlády bez toho, že by měli něco v ruce, by si nedovolili.

Rozptyl vyšetřování je hodně široký, razie se týkají bývalých kmotrů, zadrženi prý byli i bývalí poslanci OD Petr Tluchoř a Ivan Fuksa. Myslíte si, že se jedná o jedinou kauzu?

Myslím si, jestli je pravda, co se objevuje na internetu, a já víc informací nemám, že jestliže do toho policie nasadila 400 lidí, jestli si odnášejí dokumenty z Úřadu vlády, jestli jsou u lobbistů Ivana Rittiga a u Romana Janouška doma, tak to zjevně není jedna kauza. To bude několik spojených kauz, které jsou očividně propojené některými lidmi, třeba Rittigem a Janouškem.

Co si myslíte o tom, že zadržena byla i  jedna z nejbližších spolupracovnic premiéra - šéfka jeho kanceláře Jana Nagyová?

Jak víte, nejsem úplně objektivní, protože se se mnou premiér kvůli paní Nagyové soudí (jde o kauzu úniku informací z Úřadu vlády o jejím platu – pozn. red.) Myslím, že je něco špatného v tom, že nějaká paní Nagyová je nejbližším spolupracovníkem premiéra. Tam zjevně není něco v pořádku. Premiér má mít spolupracovníky ministry nebo nějaké své poradce. Nemůže mít jako nejbližšího spolupracovníka nějakou paní, která dělá šéfku kabinetu. To není nejbližší spolupracovník, to je normální státní úřednice, která by měla vykonávat administrativní práce a nic jiného. Pokud premiér vnímá paní Nagyovou jako svého nejbližšího spolupracovníka, tak to není prostě normální. Normální nejsou ani kontakty mezi Nagyovou a Rittigem a Nagyovou a Janouškem a Nagyovou a šéfem ČEZu Benešem. Kolem toho není žádné tajemství, o tom vědí všichni. Mluví se o tom pořád a nikdo s tím nic nedělá.

Vypadá to, že se s tím možná teď něco začíná dělat…

Teď ano. Ale do téhle doby s tím nikdo nic nedělal. Zatím je paní Nagyová zřejmě zadržena, uvidí se, jestli ji vezmou do vazby, bude záležet na tom, jaké důkazy najdou. Každopádně pro její zadržení musejí mít policisté vážné indicie. O všech lidech, o nichž se v této souvislosti mluví, se mluví dlouhodobě, že jsou do některých věcí zainteresovaní – Lesy, Škodův palác atd., takže to není nic nového. Možná se v této chvíli podařilo vyšetřovatelům ty věci sumarizovat, dát je dohromady a rozhodli se zasáhnout.

Zdroje: