Dnes je pátek 19. dubna 2024., Svátek má Rostislav
Počasí dnes -2°C Slabý déšť

Indický soud rozhodne, zda je náboženský guru mrtvý, nebo jen medituje

Indický soud rozhodne, zda je náboženský guru mrtvý, nebo jen medituje
Indický duchovní vůdce (ilustrační foto) | zdroj: Profimedia

Indický soud musí rozhodnout, zda je náboženský vůdce šrí Ašutoš Maharádž mrtvý, nebo zda pouze medituje. Podle jeho rodiny zemřel hinduistický guru již před čtyřmi měsíci na infarkt, jeho následovníci však tvrdí, že je pouze ve stavu hluboké meditace zvané "sámadhí".

Šrí Ašutoš Maharádž se v současnosti nalézá v lednici v ašrámu ve státě Pandžáb v severozápadní Indii. K Jeho Svátosti smí jen několik málo starších členů sekty.

Rodina hinduistického vůdce tvrdí, že sedmdesátiletý guru zemřel 29. ledna 2014 na infarkt. Za pravdu jim dává i zpráva policie. Tu však soud odmítl s odůvodněním, že jde o duchovní záležitost a nutit členy hnutí věřit, že je vůdce mrtvý, není právně možné

"Maharádž setrvává ve stavu hluboké meditace. V Himalájích strávil mnoho let v meditaci v teplotách pod bodem mrazu a jeho současný stav proto není nic neobvyklého. K životu se vrátí, až to sám uzná za vhodné, a do té doby zajistíme, aby bylo jeho tělo patřičně zachováno," prohlásil jeden z pobočníků gurua.

Rodina však po náboženské skupině požaduje, aby vydala tělo ke kremaci. Dilip Jha, vůdcův syn, tvrdí, že guruovi stoupenci odmítají přiznat smrt Maharádži pouze proto, aby udrželi kontrolu nad jeho finančním impériem.

"Jeho Svátost šrí Ašutoš Maharádž je v hlubokém meditativním spánku od 29. ledna 2014. Skupina oceňuje a děkuje bezpočtu jednotlivcům i organizacím za podporu, jež přichází prostřednictvím telefonátů, e-mailů, zpráv a osobních návštěv," říká oficiální prohlášení ze stránek náboženské skupiny.

Zdroje:
news.com.au