Dnes je pátek 19. dubna 2024., Svátek má Rostislav
Počasí dnes 7°C Slabý déšť

Hájek: Tajná dohoda z Hradu? Nač mediální striptýz?

Hájek: Tajná dohoda z Hradu? Nač mediální striptýz?
zdroj: Mediafax

Petr Nečas jako morální vítěz, vláda prý současnou krizí dlouhodobě posílena a tajná hradní dohoda jako čestný kompromis. Server ParlamentníListy.cz přináší pohled vicekancléře Petra Hájka na úterní jednání koaliční K9 s prezidentem.

V souvislosti s tajnou smlouvou, která vznikla v úterních odpoledních hodinách na Pražském hradě a pomohla udržet koalici pohromadě během hlasování o nedůvěře kabinetu, se ve středu hovoří především ve dvou rovinách. Jde prý o faktické vítězství a převzetí vládních i stranických otěží ze strany prezidenta Václava Klause, což je podle opozice neústavní a neslýchané.

Druhou otázkou je pak současná pozice ODS v kabinetu, především vůči VV, a také postavení premiéra Petra Nečase. Ten podle expředsedy ČSSD Jiřího Paroubka nevydrží déle než do jara, pak bude vyměněn.

Vítěz Klaus? A kdo jiný měl konat?

Vicekancléř Petr Hájek ale všechny podobné spekulace odmítá, šlo prý o naprosto korektní zatažení za záchrannou brzdu ve chvíli, kdy již nebylo odkladu. „Kdo by to měl udělat jiný, než prezident republiky, k němuž navíc má většina lídrů současné koalice důvěru? Pokud někdo zvítězil, pak zdravý rozum a vědomí odpovědnosti," komentuje Hájek narážky na Klause jako současného faktického šéfa kabinetu.

Celý článek na ParlamentniListy