Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 14°C Oblačno

Hájek: Bin Ládin je mediální fikce a pohádka pro dospělé

Hájek: Bin Ládin je mediální fikce a pohádka pro dospělé
zdroj: Mediafax

Vicekancléř prezidenta republiky Petr Hájek ve vyjádření pro server ParlamentníListy.cz zpochybnil oficiální verzi úmrtí muslimského teroristy Usámy bin Ládina.

"Je to stejně věrohodné jako jeden po letech náhle objevený či zveřejněný rodný list. Jde o sérii stejného druhu. Ve Spojených státech začala prezidentská kampaň. Máme se na co těšit," řekl ParlamentnímListům.cz Petr Hájek, který tak narazil na to, že mnohými Američany bylo zpochybňováno Obamovo narození na půdě USA.

"Ale teď vážně, Bin Ládin je mediální fikce. Tak jak se zrodil, tak také zemřel, za podivných, téměř mystických okolností. Je to moderní pohádka pro dospělé - dobro a zlo. Chceme-li, věřme. Jak se praví ve filmu Vrtěti psem: Je to pravda, bylo to v televizi," dodal Hájek.

Usáma podávaný médii neexistoval

Ten zpochybnil oficiální verzi událostí z 11. září 2001 ve své knize Smrt ve středu. "Osobně se kloním k názoru, že Usáma (v podobě, v jaké ho celý svět zná z jeho komických televizních projevů), nikdy neexistoval," napsal v ní.

"Jedenácté září V New York City se tak, jak nám, bylo předvedeno, zdůvodněno a zafixováno, nikdy nestalo. Nemohlo se stát. Obraz, který politická reprezentace USA pro vlastní i světovou veřejnost vytvořila, byla v každém případě manipulace, přinejmenším mediální. Platí to bez ohledu na to, zda například prezident Bush byl sám manipulován a naši potomci si místo něho za padesát let povzdechnou, že věřit tajným službám byla jeho největší chyba, nebo zda také on je vědomým účastníkem celého podvodu," napsal v knize vicekancléř.

Nejasnosti 11. září

V případě 11. září jsme se podle Hájka pravděpodobně stali předmětem nejefektnější manipulace moderní doby. "Dnes již existuje rozsáhlá textová i obrazová publicistika prokazující, že oficiální verze událostí z jedenáctého září je čirý nesmysl. Bylo vyrobeno i několik seriózních filmů, ani jediná veřejnoprávní televize žádný z nich neodvysílala, napsána řada knih, článků, seriálů," píše dále Hájek.

Ten upozornil na to, že v  oficiálním výkladu událostí 11. září je řada nejasností. "V Národní protiteroristické komisi, jež byla založena déle než rok po pádu Dvojčat, aby vše vyšetřila, působila řada lidí, o jejichž nezaujatosti je možné s úspěchem pochybovat, a výsledky její práce jsou v mnoha ohledech neuspokojivé - dokonce lze tvrdit, že v mnoha ohledech mlží, manipuluje s fakty a prokazatelně brání hlubšímu zkoumání některých nejasností," míní Hájek.