Dnes je pátek 26. dubna 2024., Svátek má Oto
Počasí dnes 1°C Polojasno

Foie gras už si u britských monarchů nedáte

Foie gras už si u britských monarchů nedáte
Foie gras | zdroj: Profimedia

V rezidencích britské královské rodiny se nebude podávat foie gras, tedy tučná kachní nebo husí játra. Král Karel III. je podle médií dlouhodobým odpůrcem této luxusní delikatesy.

Buckinghamský palác v pátek potvrdil v dopise sdružení na ochranu zvířat PETA, že se tento pokrm, jenž podle aktivistů vzniká obzvlášť krutým způsobem, v královských rezidencích nekupuje ani nepodává.

Foie gras jsou ztučnělá játra vodních ptáků, především hus a kachen. Při produkci foie gras je ptákům zavedena několikrát denně do volete či přímo do žaludku sonda, kterou je jim tam vpraveno velké množství krmné směsi, což vede ke zvětšování objemu jater. V některých státech je tento způsob vykrmování ptáků zakázán, jinde je zase zakázán prodej tučných jater.

Král Karel se už jako princ z Walesu zasazoval za dobré životní podmínky v chovech zvířat. Zákaz používání foie gras platí v jeho rezidencích více než deset let a Karel se zasloužil také o jeho zavedení v domech dalších členů královské rodiny. Nyní jako panovník potvrdil, že tato vybraná delikatesa zůstane zcela mimo královský jídelníček.

Dopis, který obdrželo sdružení PETA, potvrzuje, že zákaz platí pro celou královskou rodinu a pro všechny královské rezidence, mezi něž patří skotské venkovské sídlo Balmoral, panství Sandringham, hrad Windsor, zámek Hillsborough a Buckinghamský palác.

Viceprezidentka sdružení Elisa Allenová dopis uvítala s tím, že ostatní by měli „následovat králův příklad a vynechat foie gras z jídelníčku nejen o letošních Vánocích“.

Ve Spojeném království platí podobně jako v Česku zákaz produkce foie gras, ale ne zákaz prodeje nebo dovozu této oblíbené pochoutky.

Sdružení PETA v současné době také vede kampaň za použití umělé kožešiny místo hranostaje na královské roucho při korunovaci. Ta se bude konat 6. května příštího roku ve Westminsterském opatství v Londýně. 

Zdroje:
ČTK, BBC