Dnes je čtvrtek 25. dubna 2024., Svátek má Marek
Počasí dnes 9°C Polojasno

Florida povolila odstřel medvědů. Během jednoho dne jich padlo 200

Florida povolila odstřel medvědů. Během jednoho dne jich padlo 200
Na Floridě se prý přemnožili medvědi, úřady proti povolily jejich odstřel (ilustrační snímek) | zdroj: ThinkStock

Po dvaceti letech povolila Florida odstřel medvědů, argumentuje jejich přemnožením. Za hlasitých protestů rozdala téměř čtyři tisíce povolenek, počet medvědů by se podle státní přírodní rezervace měl snížit o 320 jedinců. Jen během soboty lovci zastřelili 200 medvědů, píše britský server BBC.

Podle úřadů je potřeba populaci medvědů černých nějak korigovat, protože z několika stovek kusů v roce 1970 se nyní rozrostla na současných zhruba 3500. Jejich přemnožení vede k tomu, že se stále častěji objevují i v okolí obydlených oblastí, kde například vybírají jídlo z popelnic.

O lovecká povolení byl takový zájem, že zmizela téměř okamžitě. Nadšení lovců potvrzuje i to, že během prvního dne padlo 200 kusů baribalů, tedy více než třetina množství, které úřady povolily. Nejmladším lovcem byl podle BBC teprve 16letý chlapec, který poté prohlásil, že ulovením osmdesátikilového medvěda si splnil sen.

Prvním zastřeleným medvědem byla stále ještě kojící samice, čehož využili ochránci práv zvířat. Podle nich odstřely nezabrání tomu, aby se zvířata stahovala k lidským sídlům. "Mnohem víc by pomohlo, kdyby se stát zaměřil na zlepšení systému nakládání s odpady a motivoval lidi k třídění," uvedla Kate MacFallová z organizace Human Society. 

Zdroje:
BBC