Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 14°C Skoro zataženo

Fischer doporučil Zemana. Jeho poradci se vzepřeli, budou volit Schwarzenberga

Fischer doporučil Zemana. Jeho poradci se vzepřeli, budou volit Schwarzenberga
Miloš Zeman, Jan Fischer | zdroj: Mediafax

Proti neúspěšnému prezidentskému kandidátovi Janu Fischerovi se vzepřeli i jeho vlastní lidé. Členům jeho poradního týmu se nelíbí, že jejich exšéf hodlá podporovat v prezidentské volbě Miloše Zemana. Ještě v prosinci totiž věřejně tvrdil, že svůj hlas by dal Karlu Schwarzenbergovi.

„Z diskuse vyplynulo, že ze současných dvou kandidátů je z hlediska osobních sympatií přijatelný pan Schwarzenberg. Musím přiznat, že řada lidí byla z prohlášení pana Fischera zklamána. Distancovat se chtěli i někteří členové jeho kanceláře,“ řekl deníku Právo jeden z Fischerových poradců Jan Stránský. Poradní tým se podle jeho slov sešel hned v pondělí poté, co Fischer své stanovisko sdělil médiím.

Poradci také vydali prohlášení, ve kterém čtrnáct z patnácti poradců vyjadřuje svou podporu knížeti. „Podporujeme jednoznačně Karla Schwarzenberga na funkci prezidenta České republiky a vyzýváme všechny voliče, aby v druhém kole neopomenuli volit,“ píší. Jan Fischer ve svém prohlášení uvedl jako hlavní důvody svého rozhodnutí to, že Zemanovy „názory jsou jasné, dlouhodobě známé a nebojí se nést za působení ve vládě svou kůži na trh“.

Zdroje: