Dnes je pátek 26. dubna 2024., Svátek má Oto
Počasí dnes 12°C Polojasno

Exkluzivně: Dopravní podnik má na krku více než jednu kauzu, tvrdí Randák

Exkluzivně: Dopravní podnik má na krku více než jednu kauzu, tvrdí Randák
Placeholder | zdroj: tisková zpráva

Bývalý ředitel rozvědky Karel Randák z Nadačního fondu proti korupci se v pořadu Ranní ladění televize Metropol exkluzivně vyjádřil ke kauzám, které otřásají Dopravním podnikem.

Podle jeho slov je vyvádění peněz skrze Dopravní podnik na Panenské ostrovy pouze jedením z mnoha případů – jedná se však o kauzu nejprůhlednější, která může zároveň sloužit jako mustr pro ostatní kauzy. Ty se týkají především služeb a outsourcingu a jsou založeny na velmi podobném schématu jako kauza odvodu 17 haléřů z každého lístku společnosti Cokeville Asset.

V souvislosti se jmenovanou společností Randák ve vysílání opět vzpomenul lobbistu Ivo Rittiga, který - dle Randákových slov - manipuluje pražskou politickou scénou. Stejně tak se ohradil proti Rittigovu nařčení, že Nadační fond proti korupci dokumenty ukradnul.

Na správné cestě?

„Ta vyjádření, která padla, nezpochybňují pravost a validitu těch informací, které jsme my řekli. Tam spíš zaznívá jak ze strany Iva Rittiga, tak z právní kanceláře Šachta & Partners to, že ty dokumenty byly kdesi ukradeny a podobně. Což jsou slova, která víceméně samozřejmě potvrzují pravost těch dokumentů. Takže víme, že jsme na správné cestě a víme, že se máme o co opírat.“

Největším překvapením bylo pro Nadační fond proti korupci údajně zjištění, že Dopravní podnik i přes opakované žádosti odmítl poskytnout Magistrátu dokumenty k prošetření.

Dokumenty odmítl vydat

„Když Praha dává deset miliard do Dopravního podniku ročně, což jsou obrovské peníze, tak bych předpokládal, že Dopravní podnik má svoje lidi v dozorčí radě, v představenstvu a nevím, kde všude možně, tak bych předpokládal, že Dopravní podnik bude ku Praze vstřícný, protože – de facto – je na ni závislý. Ale podle informací, které mám a které doufám náměstek primátora Josef  Nosek nepopře, protože si myslím, že jsou věrohodné a spolehlivé, tak lidé kolem pana primátora opakovaně žádali o příslušné dokumenty o hospodaření, o příslušné smlouvy, které by ukazovaly, jak Dopravní podnik outsourcuje služby a tak dál. A Dopravní podnik, z mého pohledu naprosto nepochopitelně nebo neuvěřitelně, tyto dokumenty odmítl vydat. Nyní, když vím, jaké dokumenty tam asi mohou být, protože některé z těchto dokumentů máme i my, tak mi je jasné, že to chtěli zatajit stůj co stůj, ale přijde mi neuvěřitelné, jak k tomu vůbec mohlo dojít.“

Karel Randák odpověděl v Televizi Metropol i na otázku ohledně rezignace generálního ředitele Dopravního podniku Martina Dvořáka. „Martin Dvořák byl obecně spojován, a on to i sám přiznal, jak s Pavlem Bémem, tak s Romanem Janouškem a nakonec i s Tomášem Hrdličkou, takže pro Martina Dvořáka by bylo asi velmi obtížné tyto vztahy vysvětlovat a vypadat jako věrohodná osoba v okamžiku, kdy ty dokumenty skutečně budou z trezorů na Dopravním podniku vyndány a najdou se tam smlouvy, pod kterými bude Martin Dvořák podepsán.“

Karel Randák dále pevně doufá, že se o kauzu začne zajímat policie či vrchní zastupitelství a to bez ohledu na to, zda bude či nebude podáno trestní oznámení.