Dnes je úterý 23. dubna 2024., Svátek má Vojtěch
Počasí dnes 8°C Skoro zataženo

Erik Best sleduje hru Zemana a Němcové a už ví, kdo je v pasti

Erik Best sleduje hru Zemana a Němcové a už ví, kdo je v pasti
Miloš Zeman a Miroslava Němcová | zdroj: isifa/MAFRA/Michal Šula

Rusnokova vláda může získat velkou popularitu veřejnosti, soudí novinář a pozorovatel Erik Best. Kabinet odborníků toho dle jeho slov může docílit, když udělá pořádek ve státních podnicích. K tomu ale ideálně potřebuje důvěru sněmovny. Prezident si úspěchem hlasování podle Besta asi není příliš jistý, jinak by tak často nezmiňoval možný druhý pokus a požadavek na 101 ověřených podpisů.

Jak vysvětlit poslední manévry na politické scéně, kdy nejdříve prezident žádá notářsky ověřené podpisy údajné "stojedničkové" většiny, nato Miroslava Němcová dostává nápad, že se poslanci podepíší přímo před Milošem Zemanem v sálu sněmovny? „Je to svým způsobem samozřejmě hra. Nejdůležitější otázkou je, jestli to znamená, že Miloš Zeman už počítá s tím, že první pokus nebude úspěšný, když tolik pozornosti soustředí už na druhý pokus,“ zamýšlí se novinář.

„Samozřejmě to může být jen klam, ale určité otázky to vyvolává. Třeba co to znamená pro Bohuslava Sobotku a pro ČSSD. Je to tlak, aby podpořili tuto Rusnokovu vládu,“ soudí Erik Best.

Požadavkem na ověřené podpisy prezident tlačí na podporu Rusnoka

Důležité podle něho je, zda chce Miroslava Němcová zorganizovat podpisy poslanců ve sněmovně ještě před hlasováním o důvěře vládě, nebo až poté. „Pokud to bude před tím, půjde o velký tlak,“ popisuje. Což je důležité. Pokud by se skutečně nejdříve našlo 101 podpisů pro koaliční vládu Němcové, těžko pak někteří z těchto poslanců budou hlasovat pro důvěru vládě Jiřího Rusnoka.

Miroslava Němcová prý současným vystupováním, které se může zdát přehnané, situaci zvládá. „Má tak špatné karty, že to docela dobře zvládá. Lze ji kritizovat, ale když musí čelit Zemanovi, je výběr podpisů přímo před očima prezidenta docela dobrý způsob. Pochybuji ale, že by na to přistoupil, ale je to dobrý pokus,“ je přesvědčen Best.

Dostane-li vláda důvěru, skončí politická kariéra Bohuslava Sobotky

Kam zmizel Miroslav Kalousek? Sice se občas vyjádřil, třeba naposled kritizoval ministra financí Fischera, ale jinak se výrazně stáhl do zákulisí. „Nečas řekl, že Sobotka ještě nepochopil, že nikdy nebude premiérem, pokud se nedomluví s ODS a TOP 09. Bohuslav Sobotka se ale dostal do pasti, když řekl, že se přizpůsobí většině ve straně,“ směřuje pozornost k teoretické dohodě sociální demokracie s Kalouskovou TOP 09 a občanskými demokraty.

Bohuslav Sobotka se musí rozhodnout. Pokud chce, aby jeho kariéra pokračovala, nebo ne. Dostane-li Rusnokova vláda důvěru, může se Sobotka s politickou kariérou více méně rozloučit. To ale není žádný objev, vědí to skoro všichni,“ soudí novinář Best.

Zdroje: