Dnes je čtvrtek 25. dubna 2024., Svátek má Marek
Počasí dnes 10°C Polojasno

Aktualizováno: Erdogan a opozice se kritizují kvůli volebnímu sčítání, hrozí druhé kolo

Aktualizováno: Erdogan a opozice se kritizují kvůli volebnímu sčítání, hrozí druhé kolo
Volby rozhodnou o tom, zda tureckým prezidentem zůstane Recep Tayyip Erdogan | zdroj: Profimedia

V Turecku panuje nejistota ohledně výsledku prezidentských voleb. Podle některých agentur v nich vede s výrazným náskokem nynější prezident Recep Tayyip Erdogan. Opozice ale tvrdí, že je v čele její kandidát Kemal Kiliçdaroglu. Podle zdrojů z obou táborů, se kterými mluvila agentura Reuters, je pravděpodobné, že nikdo nezíská přes 50 procent hlasů a bude nutné druhé kolo. Podle stanice BBC se stále čeká na prohlášení nejvyššího volebního orgánu YSK, které se čeká v příštích hodinách.

Podle průběžných výsledků, o kterých informuje například vládní televize TRT Haber, má po sečtení více než 86 procent okrsků Erdogan zhruba 50,2 procenta hlasů. Jeho zisk však během sčítání postupně klesá. Roste naopak procentní zisk opozičního kandidáta Kiliçdaroglua, který má podle těchto údajů nyní zhruba 44 procent hlasů. Třetí kandidát, krajně pravicový poslanec Sinan Ogan, má nyní kolem pěti procent hlasů.

Agentura ANKA, kterou citují opoziční média, ukazuje, že je sečteno 85 procent hlasů. Podle ní dostal Erdogan zatím 48,6 procenta hlasů a Kiliçdaroglu 45,6 procenta.

Opoziční vůdci tvrdí, že Kiliçdaroglu ve volbách vede. Istanbulský starosta Ekrem Imamoglu věří, že se dnes podaří zvolit kandidáta opozice novým prezidentem. Původ údajů, které zveřejňuje opozice, však není jasný.

V prvním prohlášením po skončení hlasování Erdogan postup opozice kritizoval. „Snaha uspěchaně vyhlásit výsledky znamená uzurpovat si vůli lidu,“ uvedl Erdogan. „Dnes v noci nebudeme spát,“ uvedl v prohlášení Kiliçdaroglu. Oba politici vyzvali své příznivce, aby hlídali sčítání hlasů.

Průzkumy zveřejněné krátce před volbami ukazovaly, že opoziční kandidát Kiliçdaroglu má šanci vyhrát už první kolo prezidentské volby. Pokud žádný z kandidátů nezíská přes 50 procent hlasů už po dnešním hlasování, bude se konat druhé kolo v neděli 28. května.

V parlamentních volbách má zatím převahu - podle agentury ANKA i Anadolu - Erdoganův blok s dominantní Stranou spravedlnosti a rozvoje (AKP), a to se ziskem kolem 50 procent hlasů.

Podle agentury Reuters se očekávalo, že s prvními sečtenými okrsky bude mít Erdogan převahu, protože nejmenší a nejrychleji sečtené okrsky se nachází na tureckém venkově, kde má nynější prezident velkou podporu. Účast ve volbách podle prvních údajů dosáhla 88 procent.

Volební komise YSK umožnila zveřejňování průběžných výsledků už od 17:30 SELČ, původně se tak mělo stát až od 20:00 SELČ. Po skončení hlasování v 16:00 SELČ volební komise uvedla, že se hlasování obešlo bez incidentů. Na menší potyčky upozornili někteří představitelé opozice. Vláda i opozice vyzvaly své příznivce, aby dohlíželi na sčítání hlasů.

Zdroje: