Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 15°C Polojasno

Ekonomka: Kalousek se s DPH přepočítal. Vyhrotí sociální nepokoje

Ekonomka: Kalousek se s DPH přepočítal. Vyhrotí sociální nepokoje
zdroj: Profimedia

Poté, co vláda vyděsila důchodce, že je ve hře zmražení valorizace důchodů - přesně podle pravidla nejdřív je zastrašíme a pak jim trošku vrátíme – zamýšlí nyní vláda valorizaci důchodů dočasně „jenom“ zpomalit. Bez uzákonění, kdy ono zpomalení skončí, však ředitelka Next Finance Markéta Šichtařová vidí návrat k normálu černě. Vládou plánované zvýšení DPH podle ní dost možná povede k sociálním nepokojům.

Ze současné hladiny DPH čtrnáct a dvacet procent chce vláda utáhnout šrouby a posunout obě hranice, a to na patnáct a jedenadvacet procent. Kvůli ekonomické krizi pak zvažuje i zvýšení daně z příjmů, ba dokonce chce zavést daň pro bohaté. Právě tu posledně jmenovanou považuje Markéta Šichtařová za populistickou a pro státní kasu bez přínosu. Za to růst DPH a daní z příjmů podle ní zadusí hospodářský růst.

Němci, těšte se na nákupní nájezdy Čechů

„No, zamýšlené DPH ve výši patnáct a jedenadvacet procent už je opravdu hodně vysoko a asi to povede k určitým bouřím, protože ve srovnání třeba s Německem už ceny potravin, ale i ostatního zboží, hodně ujedou,“ okomentovala Šichtařová pro ParlamentníListy.cz záměry vlády.

A tak se naši sousedi prý mohou připravit na nájezdy českých zákazníků. „Takže takové nájezdy do zahraničí pravděpodobně letos nejenže neskončí, ale budou asi ještě masívnější,“ prorokuje ekonomka.