Dnes je sobota 20. dubna 2024., Svátek má Marcela
Počasí dnes -2°C Občasný déšť

Druhá míza véčkaře Bárty. Čekání na novou šanci si krátí výnosným byznysem se státem

Druhá míza véčkaře Bárty. Čekání na novou šanci si krátí výnosným byznysem se státem
Vít Bárta | zdroj: Facebook Víta Bárty

Vít Bárta je jako aktivní politik již v kolektivním zapomnění. Jeho plán udělat z politiky svého druhu rodinnou firmu nevyšel. Dnes navzdory tomu exministr dopravy Bárta proniká do politiky zadními vrátky a vydělává víc než kdy jindy. Tam, kde vždy chtěl – ve veřejné správě, píše Tomáš Lemešani na webu Hlídací pes. 

Svědčí o tom jeden z jeho posledních zářezů. Jeho SBS agentura bude hlídat tuzemské jaderné elektrárny. Pětiletý kontrakt jí celkově přinese 1,1 miliardy korun.

I přes krach politického projektu Věci Veřejné se potvrzuje, že Vít Bárta umí v politice chodit. Zamiloval si Tomia Okamuru i protiislámské celebrity. V byznysu se státem se mu to vrací.

Část šestistránkové Strategie 2009-2014 soukromé bezpečnostní služby ABL Víta Bárty z roku 2008 se dnes navzdory zdánlivé politické prohře naplňuje:

"Rozvoj komplexního bezpečnostního servisu pro ekonomické elity jako Chrenek, Babiš, Praha, či rozvoj nových kategorií zákazníků v oblasti veřejné správy ve zdravotnictví, školství, státní úřady, samospráva, sociální služby," stálo tehdy v jeho strategii.

S novým jménem, pro rodinu 

Bártu potopily právě podobné dokumenty, potvrzující, že Bárta s rodinou ještě jako generální ředitel soukromé bezpečnostní služby ABL plánoval vstup do politiky jako byznysplán pro rozvoj firmy.

I když se dnes Bárta dušuje, že s politikou už údajně nemá do činění, po krátkém výpadku zakázek se jeho firmám začalo dařit a dnes opět patří k těm, které jsou ve veřejné správě protežované.

Pomohlo i to, že se ABL v březnu 2012 přejmenovala na Mark2 Corporation. Bezpečnostní skupinu tvoří sedm sesterských českých firem, které zastřešuje Mark2 Corporation Investment SE.

Společnost je majetkově propojena také se subjekty v Polsku, Nizozemsku, či Turecku. Ve vedoucích orgánech firmy Vít Bárta papírově nyní nepůsobí, jsou tam ale jeho rodinní příslušníci. Klíčové pozice ve vedení obsazuje bratr Matěj a švagrová Stanislava.

Bártova rodina získala zakázku na ostrahu Úřadu pro technickou normalizaci, metrologii a státní zkušebnictví, v Ústavu hematologie a krevní transfuze, či v několika pobočkách Úřadu práce.

Mezi nejlukrativnější zakázky patří také zakázky firem se státní či krajskou účasti v Praze a Brně. Desítky milionů korun za rok fakturuje Mark2 Corporation Českému vysokému učení technickému v Praze, Masarykově univerzitě či Vysokému učení technickému v Brně. V hlavním městě má zakázku na ostrahu Dopravního podniku, na Ústecku zas v hasičském sboru.

Obrovským byznysem s celostátním významem je pak kontrakt s desítkami poboček České pošty, na Letišti Václava Havla, pardubickém letišti, Správě železniční dopravní cesty a v Budějovickém Budvaru.

Celkově se firma za jediný rok stala smluvní stranou ve více než 500 dokumentech veřejných zadavatelů. Mark2 Corporation se ovšem k dotazům na úspěchy firmy nevyjadřuje.

Podle účetní závěrky, kterou firma zveřejnila za rok 2016, měla aktiva v hodnotě 454 milionů, což byl meziročně nárůst o zhruba 100 milionů. Objem veřejných zakázek v roce 2017 také výrazně vzrostl.

Pro úplné zobrazení rozklikněte Podnikání kolem Víta Bárty | zdroj: Robert Břešťan Hlídací pes

Poté, co Bárta po obviněních z uplácení stranických kolegů a kolegyň v listopadu 2013 rezignoval na funkci předsedy Věcí veřejných, se seznámil s jednadvacetiletým Sergejem Pavljukem, proruským blogerem a studentem Vysoké školy ekonomické v Praze.

Ten mimo jiné zaujal i svou vysokou angažovaností v kampani před prezidentskými volbami. Napsal články, ve kterých označoval kandidáta Karla Schwarzenberga za bolševika a účastníka jakéhosi velkého kapitalistického spiknutí politiků. Většina Pavljukových textů byla publikována na serverech označovaných za konspirační.

Vít Bárta z Pavljuka udělal svého asistenta a obchodního partnera. Zaujala ho myšlenka přímé demokracie, o které Pavljuk plamenně psal.

Pro přímou demokracii sháněl Vít Bárta podporu u jiných politických subjektů; uspěl u Tomia Okamury. Ten na myšlence přímé demokracie postavil již svůj předešlý politický subjekt Úsvit. Vít Bárta se dokonce v jeho barvách pokoušel dostat zpět do sněmovny. Reinkarnace politického byznysu ovšem nevyšla a stranu mohl ovlivňovat jenom mimo parlament.

Cesta po zádech extremistů 

Přímo v Úsvitu naopak zakotvil Pavljuk. Stal se asistentem poslance a klíčového Okamurova partnera Radima Fialy. Po jeho boku zůstal i po rozpadu Úsvitu a zamířil do rodící se SPD.

O tom, že nikdy nešlo a nejde o běžného poslaneckého asistenta, vypovídá Pavljukova podnikatelská aktivita. Muž, kterého SPD skrývá před zrakem veřejnosti, se stal v polovině roku 2015, tedy ve stejném období, kdy vzniklo hnutí SPD, členem představenstva IF Holding. Jde o firmu, kterou vlastnicky ovládá Radim Fiala.

IF Holding je rovněž společníkem firmy IFP Servis, kde Pavljuk ve stejném období jako v IF Holdingu působil ve stejné pozici. Nyní figuruje i ve firmě Videoefekt, kterou převzal po členovi vedení hnutí Úsvit – Národní koalice Janu Zilvarovi.

Co se týče Víta Bárty, ten nadále ovlivňuje dění v SPD a jiných extrémních subjektech. Tomio Okamurovi třeba poskytuje právníky. Stál také za Blokem proti Islámu a sdruženími neúspěšného politika Martina Konvičky. Bárta zkrátka stále čeká na svou novou politickou šanci. Ty byznysové ale už docela úspěšně proměňuje.

Tomáš Lemešani pro Ústav nezávislé žurnalistiky 

Zdroje: