Dnes je sobota 20. dubna 2024., Svátek má Marcela
Počasí dnes 7°C Slabý déšť

Dohnal se odvolal proti pokutě od poslanců. 50 tisíc nezaplatí

Dohnal se odvolal proti pokutě od poslanců. 50 tisíc nezaplatí
zdroj: tisková zpráva

Prezident Nejvyššího kontrolního úřadu Dohnal odmítl zaplatit pokutu 50 tisíc korun, kterou mu udělil sněmovní kontrolní výbor.

Důvodem potrestání šéfa NKÚ Františka Dohnala je jeho odmítnutí kontroly hospodaření úřadu, o kterou se vloni pokusili poslanci.

Odmítl se podřídit, následuje trest

Kontrolní výbor sněmovny penalizoval Dohnala podle zákona o státní kontrole z roku 1991. Šéf úřadu se ale brání, že na něco podobného chybí poslancům pravomoc.

"Ze stejného důvodu není možné sankcionovat vymáhání povinnosti, která nevyplývá z žádného platného právního předpisu," sdělila na dotaz ČTK mluvčí úřadu Radka Burketová. "Přestože je uvedené rozhodnutí zjevně nezákonné, podal prezident NKÚ František Dohnal ve lhůtě uvedené v rozhodnutí včasné odvolání," dodala.

Zbytečné rozhazování

Rozepře mezi poslanci a Františkem Dohnalem se táhnou již téměř rok o chvíle, kdy kolegium úřadu upozornilo o údajně nehospodárném nakládání s penězi. Poslanci se po tomto upozornění pokusili provést kontrolu, Dohnal ale odmítl jakoukoli spolupráci.

Kolegium NKÚ ve středu rozeslalo médiím prohlášení, ve kterém je ředitel instituce ostře kritizován. "Považujeme za prokázané, že prezident NKÚ politizací celého případu a napadáním členů NKÚ a poslanců se snaží odvést pozornost od kritizovaných skutečností v hospodaření úřadu, a to i za cenu poškozování důvěryhodnosti NKÚ," píše se v textu podepsaném členem kolegia Petrem Skálou.

Tlak skrze média

"Prohlášení členů NKÚ je vedeno v osobní rovině. Považuji ho za další snahu udržovat stálý mediální zájem a tlak, a proto ho nebudu více komentovat," odmítl obvinění Dohnal.

Dohnal si proti sobě poštval poslance mimo jiné tím, že jim loni v prosinci neumožnil, aby ve spolupráci s najatou auditorskou firmou zkontrolovali údajné nedostatky v hospodaření. Úřad podle poslanců neplní svou zákonnou povinnost, nevytvořil podmínky pro kontrolu a Dohnal jako jeho prezident neposkytl součinnost.

www.parlamentnilisty.cz