Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 15°C Polojasno

Do čtyř let bude online půlka zeměkoule

Do čtyř let bude online půlka zeměkoule
Ilustrační snímek | zdroj: ThinkStock

Do roku 2018 dosáhne internetové pokrytí takových rozměrů, že počet uživatelů, kteří se alespoň jednou měsíčně připojí do světové sítě, dosáhne zhruba 3,6 miliardy. Online tak bude takřka polovina světové populace. Vyplývá to z údajů analytické společnosti eMarketer. 

Příští rok stoupne počet uživatelů v porovnání s letoškem o 6,2 procenta a dosáhne necelých tří miliardy, což představuje přibližně 42,5 procenta světové populace.

Za rapidní růst může rozmach levných chytrých telefonů a rozvoj širokopásmového připojení v hustě zalidněných zemích, jako je Indie nebo Indonésie.

Ve vyspělých zemích je poptávka po internetu více méně uspokojena, jenže v rozvíjejících se zemích je situace jiná a analytici očekávají, že počet uživatelů tam bude v nejbližších několika letech narůstat dvojnásobně každý rok.

Mezi 25 státy, kde se lidé libovolného věku alespoň jednou měsíčně připojí k internetu, suverénně vede Čína. Počet uživatelů tam letos dosáhl necelých 644 milionů. Na druhém místě jsou Spojené státy s 243 miliony a Indie s 216 miliony uživatelů. Do dvou let si přitom podle odborníků Američané a Indové vymění v žebříčku pozice.

žebříček států podle počtu uživatlů internetu žebříček států podle počtu uživatlů internetu | zdroj: tisková zpráva

 

Zdroje: