Dnes je čtvrtek 18. dubna 2024., Svátek má Valérie
Počasí dnes 8°C Dešťové přeháňky

Další průzkum: Levice válcuje všechno a všechny

Další průzkum: Levice válcuje všechno a všechny
zdroj: Profimedia

Na Vysočině má před říjnovými krajskými volbami navrch levice, kterou podporuje skoro polovina voličů. Podle průzkumu pro Českou televizi agentur STEM/MARK a SC&C by sociální demokracii v kraji volilo 27,5 procenta lidí a komunistům by odevzdalo hlas 19 procent oprávněných voličů.

Ze stran současné vládní koalice by pětiprocentní hranici pro vstup do krajského zastupitelstva překročila jen ODS s 13 procenty a TOP 09 a Starostové s osmi procenty hlasů.

Průzkum provedený pro diskusní pořad Otázky Václava Moravce vychází z více než tisíce rozhovorů. Lidovce na Vysočině podle průzkumu podporuje desetina voličů a Strana práv občanů - zemanovci má šest procent příznivců. Sedmou nejsilnější stranou v tomto kraji je podle průzkumu koalice Pro Vysočinu, tvořená SNK Evropskými demokraty a Nestraníky. Volilo by ji pět procent voličů. Strana zelených by získala 2,5 procenta hlasů. Následují Starostové pro občany se dvěma procenty a Strana svobodných občanů, která má podle průzkumu rovněž dvě procenta voličských hlasů.

V krajských volbách na Vysočině v roce 2008 zvítězila ČSSD před ODS, KSČM a lidovci. Sociální demokraté získali 21 z celkem 45 mandátů, občanští demokraté 11, komunisté osm a lidovci pět. Sociální demokraté se pak s komunisty dohodli na podpoře menšinové vlády. Zástupci KSČM získali funkce předsedů bezpečnostní komise rady kraje a finančního výboru zastupitelstva kraje. Krajské volby se uskuteční 12. a 13. října.