Dnes je středa 24. dubna 2024., Svátek má Jiří
Počasí dnes 6°C Slabý déšť

Chmurná předpověď pro pravici: To nejhorší teprve přijde

Chmurná předpověď pro pravici: To nejhorší teprve přijde
Premiér Petr Nečas (ODS) | zdroj: Mediafax

Komentátor Přemysl Houda na serveru Česká pozice odhaduje, že i když Václav Klaus po prvním kole prezidentských voleb mluvil o debaklu pravice, ten největší průšvih ještě pravici čeká- zejména poté, co zmizí charisma knížete Schwarzenberga. A je jenom na pravicových stranách, jaké poučení z toho vyvodí.

TOP 09 zřejmě nedokáže k nalákání voličů nabídnout nic jiného, než Karla Schwarzenberga. A vzhledem k věku ministra zahraničí se jim to v příštích volbách podaří zřejmě naposledy. Pro Miroslava Kalouska je to tak poslední šance, jak ovládnout českou pravici.

ODS je však v ještě horší pozici. Ačkoliv nelze očekávat, že by strana získala ve volbách tři procenta jako její prezidentský kandidát Přemysl Sobotka, je zjevné, že její voliči jsou frustrovaní. Doposud nejsilnější pravicová strana nebyla schopna nabídnout voličům atraktivního kandidáta a je patrné, že i skalní voliči ODS se začínají poohlížet, zda by nebyla k mání jiná strana. „Jinými slovy: Voliči ODS začínají vandrovat,“ píše Houda.

Jedinou šancí je, že ODS změní nejen svou politiku, ale rovněž vedení. V podstatě jsou jen dvě osobnosti, které by mohly věrohodně symbolizovat změnu ODS od současného marasmu- Václav Klaus a Jiří Pospíšil. Pokud se tak nestane, ztratí ODS nejspíš i svou pozici nejsilnější pravicové strany. Pro ODS však hraje čas. Pokud v relativním zdraví přečká následující volby, nejspíš jim v boji o lídra pravé strany spektra ubude hlavní konkurent. Kníže Schwarzenberg totiž nezadržitelně stárne a nikoho jiného zatím Miroslav Kalousek z klobouku nevytáhl.

Zdroje: