Dnes je neděle 28. dubna 2024., Svátek má Vlastislav
Počasí dnes 9°C Polojasno

Česko trápí svrab. Už nyní je víc případů než běžně za celý rok

Česko trápí svrab. Už nyní je víc případů než běžně za celý rok
Nakazit se je poměrně snadné. Ilustrační snímek | zdroj: Profimedia

Případů svrabu v Česku podle dat Státního zdravotního ústavu dál přibývá. Za půl roku jich lékaři zaznamenali 4873, loni nahlásili 5276 za celý rok a do pololetí 2373. Současné počty jsou tak nejvyšší za posledních 20 let. Svrab se přenáší přímým kontaktem s nemocným, sdíleným oblečením nebo ložním prádlem. Projevuje se zarudlými pupínky a úporným svěděním.

Původcem svědivého onemocnění je parazit zákožka svrabová. „K přenosu parazitů obvykle dochází přímo, například při těsném kontaktu s kůží nemocné osoby, zvláště při pohlavním styku, v teplém prostředí na lůžku, při spaní v jedné posteli,“ uvedli odborníci pod vedením Kateřiny Fabiánové v článku na webu SZÚ. Nepřímo je možné se nakazit i z ložního prádla nebo oblečení nakaženého. „K šíření onemocnění napomáhá nízká hygienická úroveň, promiskuita a institucionalizace,“ dodali.

Případy se podle odborníků objevují buď izolovaně nebo jako lokální epidemie, například ve školách, nemocnicích, noclehárnách, v lůžkových zařízeních různého typu, na ubytovnách nebo ve věznicích. Epidemie se objevují obvykle v cyklech dlouhých zhruba 15 až 20 let. Na českém území se velké objevily během první a druhé světové války, další v roce 1970, kdy bylo případů hlášeno přes 15 tisíc, a v roce 1993, kdy jich bylo přes 14 tisíc. Loni bylo nemocných téměř 5300, letos za pololetí téměř 4900.

K šíření nemoci napomáhá nízká hygienická úroveň, pokud se pacienti neléčí a nedodržují nařízená opatření. „Mezi možné příčiny patří vliv kolektivní přecitlivělosti a pokles imunity populace, přelidňování a masivní migrace obyvatelstva, a s tím spojená zhoršená sociální a hygienická úroveň, zvýšený turismus a snížení lékařské bdělosti v rámci epidemiologické prevence,“ uvedli odborníci v článku.

Příznakem svrabu je svědění, které se objevuje zejména v noci po zahřátí v posteli. Na místech s tenčí kůží, jako jsou zápěstí, kotníky, prostor mezi prsty, genitálie, pas, pupek nebo vnitřní strany stehen, se mohou objevit vyrážky. Léčí se opakovaně speciálními mastmi a krémy na celém těle, nutné je také vyměnit oblečení a vyprat prádlo.

Zdroje: