Dnes je úterý 23. dubna 2024., Svátek má Vojtěch
Počasí dnes 7°C Skoro zataženo

Česko prý ovlivňuje mocný katolický spolek. Píše se o velkých jménech

Česko prý ovlivňuje mocný katolický spolek. Píše se o velkých jménech
Církevní restituce | zdroj: Isifa.com

Magazín Týden přináší informace, které znějí spíše jako ze světa science fiction. Ve vrcholné české politice se podle něj pohybují lidé aktivní v hnutí podobném tajnému řádu svobodných zednářů. Právě u nich je prý možné hledat i klíč k pochopení nedávného dění na Ústavu pro studium totalitních režimů. Řeč je o Hnutí fokoláre.

Hnutí fokoláre, nebo také Dílo Mariino či Nové lidstvo, jak zní jeho další názvy, je celosvětové ekumenicky otevřené převážně katolické hnutí, které v roce 1943 založila v Tridentu na pozadí zmaru působeného světovou válkou skupina děvčat ve věku 15-25 let v čele s katoličkou Chiarou Lubichovou.

Své první politické kontakty získal odvolaný šéf ÚSTRu Daniel Herman, právě když měl v minulosti jako kněz blízko k Hnutí fokoláre, dokládá to i jeho úzký vztah s kardinálem Vlkem. "Byla to sprostá politická objednávka," řekl ke svému odvolání. Týden spekuluje o tom, že se na svůj post dostal díky lobby fokolarína a bývalého duchovního Františka Bublana a že více než o komunistický puč šlo v případě jeho odvolání o snahu omezit vliv hnutí.

U nás se začalo rozvíjet v 60. letech a byl na něj napojen havlovský disent. Po pádu komunismu našla generace lidí vyrůstající v hnutí uplatnění v celém spektru společnosti, politiku nevyjímaje. K nejznámějším fokolarínům patřil tehdy Josef Lux, později také kardinál Miloslav Vlk nebo Jiří Čunek.

Kalouskovi se hnutí nezamlouvá

Zdroje: