Dnes je úterý 23. dubna 2024., Svátek má Vojtěch
Počasí dnes 9°C Zataženo

Češi jsou příznivci konspiračních teorií. Za 11. září může vláda USA

Češi jsou příznivci konspiračních teorií. Za 11. září může vláda USA
zdroj: Mediafax

Zhruba třetina Čechů přikládá velkou vážnost konspiračním teoriím, které odmítají oficiální verze významných celosvětových událostí. Přes 30 procent lidí si například myslí, že teroristický útok na USA z 11. září 2001 zrežírovala americká vláda. Zjistil to průzkum agentury SANEP.

Konspiračním teoriím, jež předkládají alternativní výklad určité události či faktu, a které mají své početné příznivce po celém světě, je nakloněna třetina dotázaných, kteří podle SANEP představují reprezentativní vzorek domácí populace. Naopak jako bezvýznamné chápe tyto teorie 47,2% respondentů.

Nejvíce příznivců má mezi domácí populací konspirace týkající se tzv. oblasti 51. Podle ní na tajné americké vojenské základně v Nevadě, jejíž existenci vláda donedávna odmítala, probíhají experimenty s mimozemskými technologiemi a s těly mimozemských bytostí.

Podle průzkumu SANEP také téměř třetina Čechů věří teorii, podle níž teroristické letecké útoky na USA dne 11. září roku 2001 nezosnovali teroristé z Al-Káidy, ale byly v režii americké federální vlády.

Američané na Měsíci nepřistáli, bin Ládin žije

Téměř pětina Čechů se domnívá, že přistání amerických astronautů na Měsíci v rámci programu Apollo roku 1969, mohlo být účelovou fikcí. Nejčerstvěji se pak část domácí populace přiklání k teorii, která zpochybňuje informace o zastřelení vůdce Al-Káidy Usámy bin Ládina.

V Hájkových stopách

Za mediální manipulace považuje informace o smrti Usámy bin Ládina i zástupce vedoucího Kanceláře prezidenta republiky Petr Hájek, který také tvrdí, že teroristické útoky na USA 11. září 2001 mohly zorganizovat americké tajné služby. Názory Petra Hájka považuje více jak pětina veřejnosti za odvážné a pravdivé.

Většina lidí v Česku si myslí, že oficiální informace o událostech či skutečnostech celosvětového významu, jež prezentují různá média, nelze vždy považovat za pravdivé. Světové velmoci mají podle Čechů důvod společnost klamat a manipulovat s veřejným míněním. Pro se vyslovilo 61 procent dotázaných.

Sociální manipulace

Za závažný a nebezpečný pak považuje čtyřpětinová většina domácí populace fenomén tzv. sociální manipulace, kdy nástroje účelové propagandy slouží, např. formou ovlivňování médií, jako účinný nástroj moci.

Názor, že největší světové mocnosti z různých důvodů účelově mystifikují společnost, například za účelem ovlivňování veřejného mínění, zastává 73,9% dotázaných.

Exkluzivní internetový on/off-line průzkum společnosti SANEP byl proveden ve dnech 13. – 18. května 2011 na vybrané skupině 9492 dotázaných, kteří představují reprezentativní vzorek obyvatel ve věku 18 až 69 let. Důchodců nad 69 let se SANEP ve svých průzkumech a anketách nedotazuje.