Dnes je čtvrtek 25. dubna 2024., Svátek má Marek
Počasí dnes 3°C Občasný déšť

Centrum na léčbu rakoviny zeje prázdnotou, VZP bude přísně vybírat

Centrum na léčbu rakoviny zeje prázdnotou, VZP bude přísně vybírat
zdroj: PTC

Ani po takřka třech měsících po otevření Protonového centra v Praze na Bulovce není jasné, kdy a zda vůbec se jeho provoz rozběhne naplno. Moderní klinika, jejíž výstavba stála více než čtyři miliardy korun, ošetřila zatím jen dva pacienty, ostatní zájemci musí čekat na posouzení vhodnosti léčby ze strany VZP.

Podle zástupců soukromého Proton Therapy Center (PTC) čeká v současné době na vyjádření Všeobecné zdravotní pojišťovny několik desítek pacientů, kteří by chtěli využít léčbu protonovou terapií. Posuzování už přitom trvá déle než měsíc. „Právě časové hledisko je u onkologických pacientů významným faktorem a každá prodleva se negativně promítá do šancí na úspěšné vyléčení,“ říká hlavní lékař PTC MUDr. Jiří Kubeš. PTC přitom předpokládalo, že do konce minulého roku ošetří 50-80 nemocných a celková kapacita centra je stanovena na 2500 pacientů ročně.

„Naší snahou je, aby proces schvalování proběhl co nejrychleji, samozřejmě při respektování standardních postupů, které takový krok vyžaduje,“ brání se podezření ze zbytečných průtahů tiskový mluvčí VZP Jiří Rod.

K jednání nedošlo

Ačkoliv zprávy z průběhu ledna tohoto roku naznačovaly, že by v nejbližší době mělo dojít k přímým jednáním mezi zástupci VZP a PTC, k žádné schůzce zatím nedošlo. „Již delší dobu nezaznamenáváme žádný aktivní přístup ze strany VZP. Vše vnímáme s velkým znepokojením, jelikož jsme denně vystaveni dotazům pacientů – pojištěnců VZP, kteří mají na tuto léčbu jako občané EU právo,“ řekl pro Zprávy.Tiscali.cz tiskový mluvčí PTC Vladimír Šulc. „VZP jedná o této problematice s Ministerstvem zdravotnictví ČR, ostatními zdravotními pojišťovnami a odbornými společnostmi,“ potvrzuje současnou zablokovanou situaci Jiří Rod z VZP.

VZP: Jen pokud půjde o jediné řešení

Pojišťovna zároveň ve svém včerejším prohlášení uvedla, že léčbu nádorových onemocnění protonovým zářením bude proplácet jen v případech, kdy bude prokázáno, že jde o jediné možné řešení. Tato léčba totiž dosud není v České republice oficiálně uznanou léčebnou metodou a není tedy jasně definován její obsah, podmínky a výše úhrady.

„Je třeba si ale uvědomit, že tento léčebný postup má přínos a účinek pouze u vybraných diagnóz, jinak je jeho účinek v zásadě stejný, jen výrazně dražší. Hrazení zásadně dražší léčby u pacientů, kde je stejně účinná současná terapie, by jednoznačně mohlo vést k omezení péče o jiné pacienty. Nehledě na to, že radioterapie má v ČR naprostý dostatek kapacit, i tu nejmodernější techniku, jejíž nezanedbatelná část byla zakoupena z dotací EU,“ dodává Jiří Rod.

Propagační video PTC vysvětluje přínosy protonové terapie (Zdroj: http://www.ptc.cz)

Spor o starou smlouvu

Základem problémů kliniky je smlouva o smlouvě budoucí se Všeobecnou zdravotní pojišťovnou, kterou měl v roce 2006 podepsat tehdejší nucený správce VZP Antonín Pečenka. Smlouva měla VZP zavazovat k poskytnutí až miliardy korun ročně na protonovou léčbu onkologických pacientů. Zatímco PTC považuje smlouvu za závaznou, VZP její platnost zpochybňuje a na základě svých právních analýz dokládá, že je dohoda neplatná. Na tomto postoji VZP nic nezměnila ani nabídka na snížení cen za ošetření, se kterou centrum přišlo v polovině února.

„S ohledem na již existující právní vztahy, založené smlouvou o budoucí smlouvě o poskytování a úhradě zdravotní péče z 26. 4. 2006, měla VZP uzavřít smlouvu s PTC o poskytování a úhradě hrazených služeb, zahrnující léčbu protonovou terapií, již 21. 12. 2012. Nedovedeme si proto rozumně vysvětlit situaci, kdy léčbu pojišťovna VZP plně hradí v zahraničí a v Česku je pacientům nedostupná. Přístup bohužel vnímáme jako omezování vstupu na trh zdravotních služeb hrazených z veřejného zdravotního pojištění a omezování přístupu pacientům k této léčbě,“ dodává k problému uzavření smlouvy Vladimír Šulc z PTC.

Zdroje:
aktualne.cz, Česká televize, PTC, Vlastní