Dnes je úterý 23. dubna 2024., Svátek má Vojtěch
Počasí dnes 7°C Skoro zataženo

Čekají nás nižší příjmy a vyšší výdaje

Čekají nás nižší příjmy a vyšší výdaje
zdroj: tisková zpráva

České domácnosti začínají obracet každou korunu. Příjmy většiny rodin pokryjí jen nezbytné výdaje.

Začátkem roku se příjmová situace domácností zhoršila. Uvádí to nejnovější analýza příjmů a výdajů českých domácností ministerstva práce a sociálních věcí. České rodiny letos počítat s nižšími příjmy, a současně s vyššími výdaji za bydlení a výživu.

Jistota v bance

Již v 54 procentech českých rodin se podle agentury STEM připravuje každý měsíc rozpočet, a plánuje se, kolik a za co je možné utratit. Hospodárnost a uvážlivý přístup k domácím financím je ale spíš než obezřetným finančním uvažováním vynucen nedostatkem peněz. České domácnosti totiž většinu svých příjmů utratí za nezbytné základní výdaje, jako jsou bydlení, potraviny a doprava, uvádí analýza ministerstva práce a sociálních věcí.

V prvním čtvrtletí vzrostly především ceny spojené s bydlením ( 4,8 %), vodného a stočného ( 6 %). Výrazně zdražily i pohonné hmoty. Letos nelze ani počítat s výrazným růstem platů.

Pokud už českým domácnostem zůstanou nějaké volné prostředky, odnesou je do bank. Loni se úspory domácností zvýšily ve srovnání s rokem 2009 o 90 miliard, a to i přes velmi mírné úroky, které byly někdy nižší než inflace. Podle průzkumu STEM spoří 40 % domácností, uvádí server novinky.cz.