Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 15°C Polojasno

Bývalého elitního žalobce našli mrtvého. Spáchal sebevraždu?

Bývalého elitního žalobce našli mrtvého. Spáchal sebevraždu?
zdroj: tisková zpráva

Bývalý šéf odboru závažné hospodářské a finanční kriminality Nejvyššího státního zastupitelství (NSZ) Milan Horváth údajně spáchal ve čtvrtek sebevraždu skokem z brněnského hotelu Continental.

Policie to nepotvrdila, ale ani nevyvrátila. Horváth přišel před několika lety o post ředitele odboru závažné hospodářské kriminality, když mu ukradli kufřík s dokumenty ke kauze podnikatele Radovana Krejčíře.

Policejní mluvčí Pavel Šváb řekl, že se u hotelu našlo tělo šestatřicetiletého muže, který si patrně vzal život. Totožnost mrtvého se sice kriminalistům podařilo vypátrat, policie se k ní ale nebude vyjadřovat.

Horváth vedl jeden z elitních odborů NSZ, a to až do května 2007, kdy mu zloději ukradli doklady ke kauze Radovana Krejčíře. Pak byl řadovým pracovníkem NSZ. V uplynulých dnech ale způsobil v Brně lehkou dopravní nehodu pod vlivem alkoholu a ministryně spravedlnosti jej proto zprostila funkce státního zástupce.

O Horváthově úmrtí jako první informoval deník Blesk s tím, že skočil ze střechy nebo balkonu hotelu. Mluvčí policie uvedl, že muž, jehož tělo se u hotelu našlo, nebyl hotelovým hostem.

Horváth měl problém. Z dostupných informací vyplývá, že měl v krvi přes promile alkoholu, když počátkem listopadu spáchal v Brně malou dopravní nehodu. Narazil při ní do jiného auta. Nikoho sice nezranil, ale z místa ujel. Pak se zjistilo, že řídil opilý. Hrozil mu až rok vězení.

Po ztrátě dokladů ke kauze Krejčíř tvrdil, že mu je ukradli zloději z jeho vozu v brněnské Jaselské ulici. Údajní pachatelé byli vypátráni. Uvedli ale, že kufřík našli. Brněnská soudkyně Dagmar Bordovská proto loni v říjnu 2008 rozhodla, že se trestný čin nestal.