Dnes je čtvrtek 25. dubna 2024., Svátek má Marek
Počasí dnes 9°C Polojasno

Buďme rádi za korunu a nestrkejme nos do eura, varuje ekonomka

Buďme rádi za korunu a nestrkejme nos do eura, varuje ekonomka
zdroj: Profimedia

Zatím jako jeden z mála vysokých státních úředníků guvernér České národní banky Miroslav Singer prohlásil, že Řecko by mělo opustit eurozónu. Podle něj zatím půjčky na záchranu Řecka koupily čas pro bohaté Řeky, aby převedli své peníze mimo zemi.

Ředitelka společnosti Next Finance Markéta Šichtařová by ale s Řeckem poslala ven z eurozóny celou řadu zemí. A Česko? Ať do europroblémů nestrká nos a je rádo, že má svou korunu, míní ekonomka.

Evropská unie a zejména pak země eurozóny neustále řeší problémy předluženého Řecka. Už několikrát jsme slyšeli: Problém vyřešen. A minimálně stejněkrát jsme byli svědky hledání nového řešení.

Řecko? Jako řešit dva roky Domažlice

„Evropa dva roky řeší Řecko, tedy dvě procenta svojí ekonomiky. Jak by vypadalo Česko, kdybychom poslední dva roky neustále řešili zadlužení měst velikosti například Kladna nebo Domažlic? To přeci nejde. Pokud tu není vůle dát Řecku masivní peníze z evropských strukturálních fondů, nevidím jiné řešení, než jeho odchod z eurozóny a masivní devalvaci nové řecké měny,“ prohlásil v rozhovoru pro Hospodářské noviny guvernér České národní banky Miroslav Singer.

Podle něj se zatím se Řecku poskytovaly půjčky, které posloužily hlavně k tomu, aby si koupilo čas a bohatí Řekové převedli své peníze mimo zemi. „Snižuje to důvěryhodnost Evropy i ochotu neevropských zemí půjčit ne dát nový kapitál Mezinárodnímu měnovému fondu na pomoc Evropy,“ uvedl Singer v rozhovoru pro deník.

Více čtěte na ParalamentníListy.cz