Dnes je pátek 19. dubna 2024., Svátek má Rostislav
Počasí dnes 7°C Slabý déšť

Bradáčovou prosadil Nečas, domnívá se Best

Bradáčovou prosadil Nečas, domnívá se Best
zdroj: Mediafax

Kmotři, korupce, Palermo. Najdou se v posledních měsících slova, která by byla více skloňovaná? Jde o téma sloužící často k laciným debatám a soudům. Americký novinář Erik Best se jím však zabývá dlouhodobě. Přiblížil, jak to v českém podsvětí chodí.

„Těžko soudit o konkrétních počtech těch skutečných kmotrů, ale zdá se mi, že se teď na té scéně odehrává takové přeskupování sil, a že ti nejvyšší chtějí získat ještě větší podíl na zisku, neboli na tom koláči tady v Čechách a díky tomu ti méně významní musí z kola pryč. To je možná jedna z největších událostí či přesněji trendů, které se v téhle oblasti teď odehrávají,“ vysvětluje Best aktuální vývoj na „scéně kmotrů“.

Pět mafiánských rodin v Čechách. Vzešel z nich prý i Bakala

Víceméně se prý jedná o pět rodin. Pokud jde o jejich přesné jmenování, tak člověk musí podle Bestových slov být samozřejmě velmi opatrný, bylo by nebezpečné někoho nařknout bez důkazů. „Ale vazby mezi politikou a byznysem jsou vidět. Můžeme ale také pozorovat jejich schopnost tyto informace vymazat z toho, co čteme a vidíme, protože ti největší kmotři mají největší vliv na média a díky tomu tam o nich skoro nic nečteme,“ viní mnohá významná média.

„Tento týden Euro sice přineslo něco o Bakalovi. On je sice jedním z nich, nicméně jeho pozice je trošku jiná, protože on se v tom prostředí už teď tolik nepohybuje. Sice má podobný zdroj či původ majetku, ale jeho současné aktivity jdou už jinudy,“ mluví americký novinář o Bakalově současném „očištění“.