Dnes je středa 24. dubna 2024., Svátek má Jiří
Počasí dnes 6°C Slabý déšť

Babiš mluví jako fašista a je nebezpečný, varuje přední ekonomický analytik

Babiš mluví jako fašista a je nebezpečný, varuje přední ekonomický analytik
Placeholder | zdroj: tisková zpráva

Rétorika miliardáře a nově se klubajícího politika Andreje Babiše připomíná projevy Mussoliniho a dalších fašistů 20. a 30. let minulého století. Tak hodnotí jednoho z nejbohatších Čechů přední ekonomický analytik a komentátor Karel Kříž. Zároveň tvrdí, že nebýt revoluce, stal by se Babiš generálním tajemníkem KSČ, a ne žádný Štěpán, Filip nebo Ransdorf.

Pokud se miliardář Andrej Babiš rozhodne nastoupit se svým hnutím ANO 2011 na politickou dráhu, může si být jist, že se jeho krokům bude důkladně věnovat ekonomický analytik a komentátor Karel Kříž. „Vidím nebezpečnost jeho hnutí. Je nejvyšší čas otevřít otázku, co je fašismus a jak moc se od něj Babiš liší," říká pro ParlamentníListy.cz Kříž.

„U nás se pořádají bátoriády, fašisté se hledají na koncertech a akcích proti Romům, ale to, že tu prostřednictvím jeho hnutí vzniká něco mnohem nebezpečnějšího, toho si nikdo nevšiml, nebo všiml, ale nenapsal. Média se o něj musí zajímat dříve, než je zavře. Až získá politickou moc, tak jim zakáže psát," varuje Kříž, který v minulosti působil jako zástupce šéfredaktora Lidových novin, ale také jako poradce předsedy Fondu národního majetku.

Stát by chtěl přeměnit na fabriku

„Kdo četl projevy evropských fašounů dvacátých a třicátých let, ten musí vidět, že všichni mluvili a argumentovali podobně jako Babiš. Lidé si po desítkách let projektují fašisty do koncentračních táborů a Hitlera, ale fašismus jako takový to byli hlavně Mussolini a Franco," odkazuje Kříž na dobu tzv. Charty práce, kterou později okopírovali fašisté na celém světě. V ní byla popírána rovnost lidí, vyzdvihována absolutistická moc státu a vůdcovský princip.

„Babiš nechce stát jako pluralitní demokracii. Rád by ho přeměnil na svou fabriku, v níž se nediskutuje a ministři se hledají na inzerát. Jemu jde o naroubování fabrického řízení, což je fašismus v rámci státu. On rozumí jen kasárenskému stylu," upozorňuje Kříž a dodává, že je jen minimální rozdíl mezi dnešním komunismem a fašismem.

Více čtěte na ParlamentníListy.cz