Dnes je sobota 27. dubna 2024., Svátek má Jaroslav
Počasí dnes 5°C Polojasno

Ashya, který byl na ozařování v Praze, je podle rodičů vyléčený

Ashya, který byl na ozařování v Praze, je podle rodičů vyléčený
Pětiletý Ashya King absolvoval protonovou léčbu v Praze | zdroj: Profimedia

Pětiletý britský chlapec Ashya King, který se loni na podzim léčil v pražském Protonovém centru se zhoubným nádorem na mozku, je podle rodičů vyléčený. Nejnovější vyšetření prokázala, že nádor zmizel, řekl BBC chlapcův otec, který společně s manželkou syna odvezl k léčbě do zahraničí proti vůli lékařů. 

Podle otce už Ashya nevykazuje známky rakoviny a zotavuje se v jejich španělském sídle. Začíná opět mluvit a vrací se mu radost ze hry se sourozenci. "Je to neuvěřitelná. Jsme z té novinky nadšeni. To, že Ashyon propívá, ospravedlňuje vše, čím jsme si museli projít," řekl Brett King deníku The Sun.

Ashya diagnostikovali meduloblastom, tedy jeden z nejzhoubnějších dětských nádorů v nemocnici v britském Southamptonu. Absolvoval tam i několik operací. Po nich nemohl nejen mluvit, ale ani pít a jíst a byl závislý na potravinové pumpě.

Po jedné z operací se rodiče na další léčbě nepohodli s lékaři, kteří odmítli Ashyovi nasadit protonovou léčbu, jež je mnohem méně agresivní než chemoterapie. Syna odvezli do Španělska, a protože byl podle lékařů v ohrožení života, začal po nich kvůli únosu pátrat Interpol a skončili na 24 hodin ve vězení.

Šestitýdenní protonovou léčbu nakonec chlapec absolvoval v Praze.

Zdroje:
BBC