Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 15°C Polojasno

Argentinská viceprezidentka Fernándezová Kirchnerová dostala šest let za korupci

Argentinská viceprezidentka Fernándezová Kirchnerová dostala šest let za korupci
Cristina Fernándezová Kirchnerová | zdroj: Profimedia

K šesti letům vězení kvůli korupci byla dnes odsouzena argentinská viceprezidentka Cristina Fernándezová Kirchnerová. Soud jí také doživotně zakázal vykonávat veřejné funkce.

Fernándezová, která byla v letech 2007 až 2015 argentinskou hlavou státu, se proti rozsudku může odvolat. V současnosti má navíc imunitu z pozice viceprezidentky, funkční období jí vyprší příští rok v prosinci.

Případ se týká toho, že Fernándezová a její zesnulý manžel, někdejší prezident Néstor Kirchner, spřízněnému podnikateli ve stavebnictví udělovali veřejné zakázky bez vypsání výběrového řízení. Podle státního zastupitelství jeho firma získala 80 procent všech stavebních zakázek v regionu Santa Cruz. Část peněz z předražených zakázek pak získala Fernándezová s manželem. Stát tímto způsobem prý připravila asi o milion dolarů (asi 23,2 milionu korun).

Devětašedesátiletá Fernándezová obvinění odmítá jako politicky motivovaná. Po dnešním verdiktu má více možností odvolání a podle místních médií může tento proces, který začal v roce 2019, trvat několik let. Dokud nebude pravomocně odsouzená, může rovněž kandidovat v parlamentních volbách, které se konají příští rok v říjnu. A pokud ve volbách uspěje, získá opět imunitu, například jako senátorka.

O zbavení imunity by se rozhodovalo až po pravomocném rozsudku. Místní média rovněž připomínají, že Fernándezová příští rok v únoru oslaví sedmdesáté narozeniny a že od sedmdesáti let mohou odsouzení v Argentině žádat o výkon trestu v domácím vězení.

Fernándezová má v zemi mnoho příznivců, kteří stejně jako dnes během procesu chodili do ulic demonstrovat. Při jedné takové manifestaci, když jí letos 1. září vítali před jejím domem pokřikem „Cristino, Cristino, máme tě rádi“, na viceprezidentku z davu zaútočil muž, který se ji pokusil zastřelit. Zbraň mu ale selhala.

Demonstranti i dnes v Buenos Aires nesli plakáty s obrázky viceprezidentky a různými hesly za její osvobození, proces rovněž označují za politickou perzekuci.

Zdroje: