Dnes je pátek 19. dubna 2024., Svátek má Rostislav
Počasí dnes 7°C Slabý déšť

AR-15 představuje nejprodávanější sportovní pušku současnosti

AR-15 představuje nejprodávanější sportovní pušku současnosti
zdroj: RANGE Prague Shooting

Novodobá legenda civilní sféry zbraňových nadšenců

Výroba zbraní v Čechách je stále kvalitnější a na českém trhu se objevují nový výrobci, kteří svou produkci staví na oblibě konceptu AR-15. Část z nich se ve svém portfoliu drží osvědčené konstrukce, která je většinou značená jako vojenská Mil-Spec či sportovní Com-Spec. Tyto dvě specifikace zaručují kompatibilitu dílů mezi výrobci prakticky po celém světě. Druhá skupina výrobců, kteří se pohybují mimo výše uvedené Spec klasifikace, vsází na vlastní vývoj a snaží se modernizovat a upravovat původní konstrukci tak, aby zbraň byla méně náročná na údržbu, lépe se ovládala a vykazovala ještě lepší střelecké výsledky.

Americká samonabíjecí sportovní puška AR-15 přitom není žádnou světovou novinkou. Jedná se o civilní verzi legendárních útočných pušek M16 a M4. Navržena byla Eugenem Stonerem pro firmu ArmaLite pod označením model 15. Ta ale v roce 1959 prodala práva ke zbrani firmě Colt. Dnes je již puška vyráběna celou řadou jiných firem po celém světě, ať už licenčně nebo jako kopie s jiným názvem. Celosvětově jde o nejprodávanější systém civilních sportovních pušek současnosti. Proto si tato konstrukce našla místo i u českých výrobců. Pušky typu AR-15 nejnověji vyrábí i mladá česká firma Perun Arms.

AR-15 zdroj: RANGE Prague Shooting

Puška je odlehčenou verzí AR-10, která používala silnější náboj 7,62x51 NATO. AR-15 používá menší náboj ráže 5,56x45 NATO, který je v rámci Severoatlantické aliance smluvním jednotným střelivem pro útočné pušky. Použitím menšího náboje byla celá zbraň odlehčena, zmenšil se zpětný ráz a došlo i na navýšení kapacity standardního zásobníku na třicet ran. Na tuto ráži přešla i armáda české republiky společně s přechodem na útočnou pušku CZ805 Bren.

AR-15 vyniká přesností, ergonomií a téměř neomezenou modularitou. Pro své možnosti rozšíření je patrně jednou z nejmodifikovatelnějších zbraní na světě. Lze zaměňovat horní i dolní část, hlaveň, případně i ráži, pažbu, předpažbí, mířidla, spouštové ústrojí atd. Ze základní sériové zbraně můžete postavit vlastní originál vhodný pro právě vaše nároky ať už je to sportovní speciál nebo lehká odstřelovačka. Nevýhodou původní koncepce je lehce větší náročnost na úrdžbu oproti např. AK-47 nebo české legendě Sa.58.

zdroj: RANGER Shooting Range Prague

M16 se uplatnila na straně USA ve Vietnamské válce i válce v Iráku, její zkrácená verze M4 je ve výzbroji např. 601. skupiny speciálních sil AČR a využívali ji i příslušníci již zaniklé jednotky SOG (Special Operations Group - Útvar speciálních operací Vojenské policie a zároveň jedna z nejmladších českých jednotek).

Dnes jsou zbraně typu AR konstruovány v celé řadě dalších ráží, byť ne vždy je vnitřní mechanismus stejný, malorážkové konverze a verze na pistolové střelivo mají typicky neuzamčený závěr, s původní puškou tak sdílí pouze základní koncepci rámu. Naprostou dominantu ve výrobě však stále tvoří původní ráže .223 rem.

AR-15 se stala legendou a součástí americké kultury. V USA je nejprodávanější útočnou puškou současnosti.

Článek vznikl ve spolupráci se střelnicí RANGE Prague shooting a serverem Tacticoolna.cz

AR-15 zdroj: RANGE Prague Shooting

Zdroje:
Vlastní, RANGE Prague Shooting, Tacticoolna