Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 14°C Skoro zataženo

Věc Valenta: Tenká linie mezi arbitráží a vydíráním

Věc Valenta: Tenká linie mezi arbitráží a vydíráním
Senátor Ivo Valenta, majitel loterijní společnosti Synot | zdroj: Profimedia

Spor se senátorem Ivem Valentou může  český stát přijít draho. V připravované arbitráži proti českému státu půjde o videoloterijní terminály a stovky milionů korun. 

Senátor a majitel loterijní společnosti Synot Ivo Valenta v Otázkách Václava Moravce řekl, že připravuje mezinárodní arbitráž proti českému státu a bude požadovat náhradu za ušlý zisk.

Potvrdil tak dřívější zprávy o požadavcích na odškodné, o němž informovaly už v dubnu Lidové noviny. Dvěma společnostem ovládaných Synotem vadí omezování provozování videoloterijních terminálů na základě verdiktu Ústavního soudu, kvůli kterému v některých obcích přišla o licence na provoz.

Tato povolení ministerstvo financí rušilo po verdiktech z let 2011 a 2013, přičemž vycházelo vstříc požadavkům obcí, které chtěly hazard na svém území regulovat. V minulých letech jsme byli svědky řady občanských a politických aktivit, vystupujícím proti hazardním hrám a usilujícím o zákaz hazardu jako takového, ať už skrze obecní referenda či obecně závazné vyhlášky. A to navzdory tomu, že tyto licence byly ministerstvem financí ( MF ) původně vydány až na deset let.

V chystané arbitráži jde o dvě společnosti, WCV World Capital Ventures Cyprus Limited a Channel Crossings Limited. "Na území České republiky investovaly prostřednictvím společností náležejících do skupiny Synot. Dle tvrzení žalobců se výše požadovaného odškodného bude pohybovat ve stovkách milionů korun," řekl Lidovým novinám mluvčí ministerstva financí Radek Ležatka.

Podle vyjádření Valenty by společnosti od arbitráže odstoupily, pokud by jim ministerstvo nechalo licence v platnosti do původního termínu, jímž je rok 2017. "Cesta k diskuzi je vždy," dodal. Je na místě poznamenat, že v podání zlínského Monačana se pojetí arbitráže jako opravného prostředku pozoruhodně podobá činnosti známé jako vydírání. Jak ostatně ještě uvidíme, magnát Valenta v rukavičkách jedná málokdy a balancování na hraně zákonnosti mu přinejmenším jednou hrubě nevyšlo.

Novela loterijního zákona – pochybnosti pokračují

V souvislosti s připravovanou novelou loterijního zákona, předloženou poslancem za ANO Janem Volným, dávají společnosti podnikající v hazardu jasně najevo, že plánovaný postup státu v regulaci nepovažují za záruku zajištění stabilního podnikatelského prostředí.

Asociace společností provozujících kasina v ČR upozorňuje mimo jiné na hrozbu neexistence dlouhodobě jasných pravidel, což ohrožujíce jejich investice a následně i zaměstnanost v regionech.

Uvádějí přitom, že postrádají dlouhodobou koncepci a spolupráci při řešení existence nelegálních heren a online kasin, které se placení daní vyhýbají zcela, stejně tak jako jakékoli kontrole. Za pravdu jim dává i Valenta, jež v ČT dále řekl, že regulace hazardu je v Česku velmi malá a nelegální hazard podle něj nikdo neřeší.

Připravovaná norma o si klade za cíl mimo jiné zregulovat počet provozovatelů a koncových technických zařízení v závislosti na počtu obyvatel obce a účinněji potírat sociálně-patologické jevy spojené s provozováním hazardu. Návrh dále výslovně umožní obci stanovit obecně závaznou vyhláškou místa a časy, ve kterých mohou být hazardní hry provozovány nebo provoz her na svém území zčásti či zcela zakázat.

Nový systém při použití klíče počtu obyvatel se dotýká zejména pravomocí obcí v oblasti povolování provozování hazardních her na jejich území. Jak z návrhu zákona vyplývá, v obcích do 5 tisíc obyvatel bude moci být jedna herna a v obcích do 40 tisíc obyvatel jedno kasino. Ministerstvo financí chce novým loterijním zákonem také výrazně zvýšit zdanění provozovatelů.

Kritici dále namítají, že takový krok může hráče zatlačit do ilegality a posílit nelegální online kasina, tedy nelicencované společnosti, jež v České republice neodvádějí žádné daně. Dodávají také, že by zákon v připravované podobě výrazně zasáhl do obecních příjmů.

Já su Ivoš

Osmapadesátiletý "Ivoš" Valenta se vyučil se nejprve kuchařem, jeho prvním a zároveň posledním zaměstnaneckým poměrem bylo údajně místo zástupce ředitele provozu na hotelu Všemina na Zlínsku. V roce 1991 s otcem a bratrem založili rodinnou firmu Synot. Vykonává funkci předsedy představenstva kyperské společnosti WCW World Capital Ventures Cyprus Limited, která je mateřskou společností hazardní skupiny Synot.

Valenta rád vystupuje jako filantrop. Pravda je taková, že v období, kdy odvody na veřejně prospěšné účely nahrazovaly hazardním společnostem daň z příjmů, společnosti skupiny Synot do nadace vkládaly třeba v roce 2011 přes 160 milionů Kč, po zavedení standardního zdanění příspěvky do nadace výrazně poklesly a už v roce 2012 činily jen 36 milionů Kč. Od roku 1998 je daňovým rezidentem Monaka.

V roce 2004 byl obviněn, že jako spolumajitel fotbalového klubu 1. FC Synot přiměl sportovního ředitele klubu Jaroslava Hastíka k podplácení. Za účast v aféře byl potrestán zákazem činnosti ve fotbale na dva roky a pokutou 100 tisíc korun. Soud mu za trestný čin uložil pokutu ve výši 350 tisíc korun a čtyřměsíční podmíněný trest.

Ve volbách do Senátu PČR v roce 2014 kandidoval jako nestraník za Stranu soukromníků České republiky. Chtěl tak mimo jiné pokračovat i v odkazu svého otce Miroslava Valenty, který ve stejném obvodu neúspěšně kandidoval ve volbách do Senátu PČR v roce 1996 (se ziskem 3,11 procenta hlasů však skončil na 8. místě a nepostoupil ani do druhého kola). Ivo Valenta se ziskem 31,10 procenta hlasů vyhrál první kolo senátních voleb a postoupil tak do kola druhého.

V něm porazil lidovce Pavla Botka a stal se senátorem. Mimochodem – voliči na jižní Moravě mají pozoruhodný talent vysílat do vysoké politiky pozoruhodné figury, ať už jde o Valentu, někdejšího ředitele TV Nova Vladimíra Železného, Tomia Okamuru nebo v poslední době slušovického Františka Čubu.

vice-ekonomicky-denik zdroj: Ekonomický deník

Zdroje:
Ekonomický deník