Dnes je úterý 23. dubna 2024., Svátek má Vojtěch
Počasí dnes -2°C Skoro zataženo

Svědci chtěli sebevražedkyni v metru zachránit, ale nerozbili sklo hlásiče

Svědci chtěli sebevražedkyni v metru zachránit, ale nerozbili sklo hlásiče
zdroj: Mediafax

Mladou ženu, která přišla v úterý o život poté, co skočila do kolejiště a počkala na projíždějící soupravu, by se zřejmě podařilo zachránit, pokud by se svědkům tragické události podařilo rozbít sklo, jež kryje tlačítko "Nouzové zastavení vlaku".

Informuje o tom server Novinky.cz.

Žena skočila do kolejiště ve stanici Můstek zhruba půl minuty před tím, než se vlak vřítil do stanice. Lidé, kteří v tu chvíli stáli na peróně, tvrdí, že se někteří přihlížející tragédii snažili zabránit.

"Mladá dívka a starší paní si klekly na kraj peronu za bílý pás a natahovaly ruce směrem k dívce v kolejišti a křičely na ni, ať jde zpátky, ať to nedělá. Všichni ostatní přihlíželi. A taky jedna mladá holka se snažila rozbít SOS hlásič," cituje server svědkyni dramatické situace. Rozbít sklo se prý ovšem dívce nepodařilo.

Mluvčí: Sklo se musí rozbít loktem

Ve stanici jsou u každé koleje dvě tlačítka NZV (nouzové zastavení vlaku). Ty podle Dopravního podniku (DPP) kryje sklo o tloušťce necelé dva milimetry, které je pro snazší rozbití od výrobce naříznuté do kříže.

"Po mimořádné události, kdy údajně cestující nemohli rozbít sklíčko tlačítka pro NZV, došlo k prověření a kontrole sklíček obou tlačítek. Při prohlídce bylo konstatováno, že obě sklíčka jsou správně naříznuta do kříže,“ řekla Novinkám.cz mluvčí DPP Ilona Vysoudilová. Sklo se prý musí rozbít silným úderem loktem.

Vysoudilová zároveň popírá, že by žena skočila do kolejiště půl minuty před příjezdem vlaku, jak tvrdili někteří svědci, kteří si stěžovali, že dozorčí stanice nezasáhl. Podle mluvčí od chvíle, kdy překročila bezpečnostní pás do okamžiku, kdy ji srazilo metro, uplynulo pouze 11 vteřin. "Dozorčí stanice nemusel postiženou vidět vzhledem ke krátké době jejího pohybu v záběru," cituje server mluvčí.