Dnes je pátek 19. dubna 2024., Svátek má Rostislav
Počasí dnes 7°C Slabý déšť

Někdejší důstojník ČSLA Zbytek žaluje Dobrovského

Někdejší důstojník ČSLA Zbytek žaluje Dobrovského
zdroj: tisková zpráva

Zdeněk Zbytek, který pomáhá zemanovské Straně práv občanů, plánuje podat žalobu na ochranu osobnosti na exministra obrany Luboše Dobrovského kvůli jeho výrokům v rozhovoru pro úterní Právo.

Bývalý ministr obrany a velvyslanec v Rusku Luboš Dobrovský se v Právu vyjadřoval k problému sponzorování Strany práv občanů (SPO) lidmi provázanými s ruskou firmou Lukoil.

Mimo jiné Dobrovský reagoval i na otázku, zda je problém, že někdejší armádní důstojník Zdeněk Zbytek, jenž je nyní vysokým manažerem SPO, obchoduje ve velkém s Ruskem. Dobrovský na to odvětil, že Zbytka považuje za riziko pro bezpečnostní zájmy České republiky.   

„Zbytek se svého času vyznamenal tím, že ještě v prosinci 1989 nabídl na sjezdu rolníků svou tankovou divizi na ochranu socialismu. Za to jsem ho po revoluci propustil z armády," řekl pak Dobrovský dále v rozhovoru. A právě tato pasáž se Zbytkovi vůbec nelíbí.

Prý Dobrovský jako důvod jeho odchodu z armády uvedl úplně něco jiného. „Jako důvod uvedl nikoliv moje vystoupení na sjezdu družstevních rolníků, jak nyní konstatuje,  ale reorganizační důvody," sdělil Zbytek.    

Právo k tomu dodává, že Zbytek si vzal jako svého právního zástupce někdejšího generálního vojenského prokurátora Miroslava Kříženeckého. Ten kandidoval v roce 2003 neúspěšně na post prezidenta za KSČM.

Kříženecký podle Práva prý navíc zamýšlí žalobu změnit na trestní oznámení na Dobrovského kvůli zneužití pravomoci veřejného činitele. Údajně z toho důvodu, že pokud Zbytka skutečně propustil kvůli projevu, pak jde o věc politickou. Jenže problém nejspíše již bude v tom, že případ je promlčen. 

                                                                                                                          www.parlamentnilisty.cz