Dnes je pátek 19. dubna 2024., Svátek má Rostislav
Počasí dnes -2°C Slabý déšť

Karel Janeček na vlnách Pozitivní evoluce v Brně

Karel Janeček na vlnách Pozitivní evoluce v Brně
Karel Janeček v Brně | zdroj: pozitivnievoluce.cz

V pořadí šestou zastávkou na turné podnikatele a mecenáše Karla Janečka po krajských městech bylo v pondělí 5. listopadu 2012 Brno. Večerní diskuse s širokou veřejností o projektu nazvaném Pozitivní evoluce se konala v Kulturním centru Semilasso.

Něco po sedmé hodině, extrémně narvaný sál. Moderátor Petr Horký vítá na 600 návštěvníků (dobrá čtvrtina z nich stojí) a zve na pódium Karla Janečka. Ten vysvětluje, jak podnikáním na burzách k úspěchu přišel, a přibližuje, proč založil Pozitivní evoluci.

První host večera podnikatel Radim Jančura líčí, jak naivně kdysi začínal podnikat a jak se jeho naivita v průběhu času měnila v sebedůvěru. Druhý host večera, zapálený podnikatel v biopotravinách, který o sobě říká, že je biosexuál, Tomáš Mitáček objasňuje, proč je u nás zdeformovaný trh s potravinami. Třetí host večera spoluzakladatel Pozitivní evoluce Ctirad Hemelík říká, že až v Torontu pochopil, jak má svou zemi rád.

Idealista a pragmatik Janeček o Pozitivní evoluci

Vznikla proto, aby se nám tu konečně dobře žilo, nejde nám přitom o založení žádné politické strany, ani žádného - třeba esoterického - hnutí. Jde o diskusi o morálních hodnotách, která nám má pomoci k praktické k obnově. A abychom mohli změny realizovat, potřebujeme nejdřív změnit volební systém. Karel Janeček vysvětluje, proč vymyslel slovo zjed (kmotr mu zní moc mírně). Ne všem v sále se ale slovo zjed líbí. Radim Jančura uklidňuje nespokojené: Ještě zjara Karel Janeček používal pro dotyčné slova zmrdi. Potlesků přibývá.

Ostrý nesouhlas

Paní z publika se ptá, jak prosadit nový volební systém. Tlakem na politiky, odpoví Karel Janeček. Vzápětí uvede publikum v potlesk tvrzením, že by v případě nevstřícnosti politiků mohl iniciovat založení dvou nových politických stran, jedné levicové, druhé pravicové, které by těm dnešním vzaly hlasy. Pán ze sálu chválí hosty a téma večera.

Množí se vtipné hlášky ze všech pěti úst na pódiu. Karel Janeček podrobně ozřejmuje svoji představu nového volebního systému, který by zvýšil šanci na zvolení slušných lidí do sněmovny. Matematik ze sálu upozorňuje na slabinu té představy: silní kandidáti se navzájem vyškrtají. Karel Janeček ostře nesouhlasí, sál mu tleská.

Moderátor vyzývá oba matematiky, aby se propojili a věc v budoucnu dále diskutovali. Hlas z publika: jaký je váš názor na malé strany? Jsou důležitým oživením, shodují se hosté. Radim Jančura se svěřuje, že na doporučení manželky volil naposledy zelené.  

Moderátor na závěr

Nemusíte souhlasit, ale přemýšlejte o tom, o čem jsme tu mluvili, je možné, že Pozitivní evoluce spustí proces, který pomůže této zemi. Poslední slovo dávám pánovi, který nás sem pozval a který to tady všechno platí (dlouhý standing ovation stále zaplněného sálu). Rozkoktaný Karel Janeček děkuje všem přítomným.

Zdroje:
pozitivnievoluce.cz