Dnes je neděle 28. dubna 2024., Svátek má Vlastislav
Počasí dnes 20°C Oblačno

Jandák o restitucích: To osm církevních bratří dostane 500 hektarů lesa?

Jandák o restitucích: To osm církevních bratří dostane 500 hektarů lesa?
zdroj: Mediafax

Komise ministra kultury Jiřího Bessera plánuje konečně se vypořádat s církevními restitucemi. Mimo jiné navrhuje odškodnit církve převážně majetkem spíše než financemi. Bývalý ministr kultury Vítězslav Jandák s tím ostře nesouhlasí.

"Vy plánujete dát církvím víc naturálií než peněz, s tím nesouhlasím. Jak bude hospodařit osm bratří někde v klášteře s 500 hektary lesa?" rozvášnil se Jandák v Otázkách Václava Moravce. "Logicky pak přijdou firmy a budou ten pozemek chtít odkupovat. Řeknou: milí bratří, my vám s tím tady pomůžeme. Bratři si řeknou: jé, to je peněz. A ve finále o celý majetek ty církve přijdou."

Ministr Besser a šéfka sněmovny Miroslava Němcová s Jandákem nesouhlasili, dělá prý z církevních představitelů karikatury. "Riziko špatných rozhodnutí je tu vždy, ale církve se dnes starají velmi dobře i o své ekonomické záležitosti, takže tohoto příkladu bych se nebála," řekla Němcová.

Jandák: Nám se to preventivně nelíbí

O církevních restitucích se mluví velice dlouho, Němcová našla prý záznam už z první republiky, kdy tehdejší poslanci řešili vztah mezi státem a církví. Besser věří, že se mu věc konečně povede vyřešit.

Celý článek na ParlamentniListy.cz