Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 15°C Polojasno

Změny ve vedení ERÚ - kvůli podezření z lobbingu

Změny ve vedení ERÚ - kvůli podezření z lobbingu
Ministr průmyslu Karel Havlíček uvedl, že dotyční nejednali v zájmu spotřebitelů - a nebyla to jen ojedinělá pochybení | zdroj: Profimedia

Novým šéfem Energetického regulačního úřadu (ERÚ) je Stanislav Trávníček. Vláda dosavadnímu předsedovi rady Janu Pokornému neprodloužila mandát. Končí i další dva radní.

Ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO) uvedl, že z informací bezpečnostních složek vyplývá, že Pokorný a také radní Vladimír Outrata a Vladimír Vlk nejednali v souladu se zájmy spotřebitelů, ale v souladu se zájmy regulovaných subjektů.

Podle Havlíčka se přitom nejednalo o náhodný případ. Dotyční prý v posledních měsících hrubě porušili své povinnosti, pokud jde o nestrannost a nezávislost.

Vlka a Outratu nahradí v radě Martina Krčová a Petr Kusý. Zbylými členy rady jsou Rostislav Krejcar a Ladislav Havel. Krejcarovi končí mandát v červenci příštího roku.

Odvolaný radní Vlk se chce bránit soudní cestou, odvolání ho prý překvapilo. Odmítá, že by vyšel vstříc lobbování energetických firem. Jako neodůvodněné označil své odvolání i Outrata. I on se zřejmě obrátí na soud.

Ministr v úterý uvedl, že pro lepší fungování rady ERÚ se připravuje novela energetického zákona, a to kvůli nejednoznačnému stanovení pravomocí a kompetencí členů rady. 

Novopečený předseda rady ERÚ Trávníček je expertem na ceny za služby sítí a ceny související s dodávkou elektřiny. Na ERÚ již pracoval. Skončil v roce 2012 v době, kdy odešla i řada dalších zaměstnanců kvůli nespokojenosti s působením tehdejší předsedkyně rady úřadu Aleny Vitáskové. 

Zdroje: