Dnes je sobota 20. dubna 2024., Svátek má Marcela
Počasí dnes 7°C Slabý déšť

Zlaté glóby rozdány, čestnou cenu dostal George Clooney

Zlaté glóby rozdány, čestnou cenu dostal George Clooney
Cenu za celoživotní dílo si odnesl herec George Clooney | zdroj: Profimedia

V noci na pondělí se v americkém Los Angeles rozdávaly filmové a televizní ceny Zlatý glóbus. Nejvíce ocenění si odnesl snímek Chlapectví, který uspěl ve třech kategoriích, včetně nejlepšího dramatu.

Chlapectví si odneslo i cenu za nejlepší režii (Richard Linklater) a Patricia Arquetteová se stala nejlepší herečkou ve vedlejší roli.

V lehčí kategorii komedie a muzikál sice favorizovaný snímek Birdman (Ptačí muž) tu hlavní cenu nezískal, Michael Keaton si ale odnesl trofej za nejlepšího komediální herce a bodoval i scénář (Alejandro González Iňárritu, Nicolás Giacobone, Alexander Dinelaris a Armando Bo). Nejlepším komediálním snímkem se stal Grandhotel Budapešť režiséra Wese Andersona.

V kategorii neanglicky mluvených filmů uspělo ruské drama Leviatan. Nejlepším animovaným filmem porota zvolila druhé pokračování snímku Jak vycvičit draka.

Zlaté glóby se udělují i v televizní tvorbě – nejlepším televizním filmem se stalo Fargo, seriálem v sekci drama The Affair (Milostný románek) a v sekci komedie Transparent.

Za celoživotní dílo byl oceněn herec George Clooney.

Slavnostní ceremoniál odstartovalo uctění památky 17 obětí teroristických útoků ve Francii na konci minulého týdne.

Zdroje:
Vlastní