Dnes je úterý 19. března 2024., Svátek má Josef
Počasí dnes 6°C Polojasno

Zemřel rakouský herec Helmut Berger

Zemřel rakouský herec Helmut Berger
Helmut Berger ve filmu Rodinný portrét | zdroj: Profimedia

Ve věku 78 let dnes zemřel rakouský herec Helmut Berger. V 70. letech minulého století jej proslavily role ve filmech italských režisérů Luchina Viscontiho či Vittoria De Siky. V posledních letech se stáhl do ústraní a žil v Salcburku.

„Helmut Berger dnes, 18. května 2023 ve 4:00 ráno zesnul pokojně, ale přesto nečekaně, ve svém rodném městě Salcburku, krátce před svými 79. narozeninami,“ uvedla agentura, která herce zastupovala.

Berger se v 60. letech přestěhoval do Itálie, kde si ho všiml režisér Visconti. Obsadil ho do jedné z hlavních rolí ve filmu Soumrak bohů, ve filmu Ludvík Bavorský pak hrál Berger pološíleného krále. Berger hrál také ve filmu Vittoria de Siky Zahrada Finzi-Continiů, který získal Oscara ze nejlepší cizojazyčný film i Zlatého medvěda za nejlepší film na festivalu v Berlíně.

Po Viscontiho úmrtí v roce 1976 se Berger, který byl na vrcholu své kariéry označován za jednoho z nejkrásnějších mužů své doby, dostal do hluboké osobní krize. S odkazem na silné osobní a milenecké pouto s Viscontim tvrdil, že „ovdověl“ v pouhých 32 letech. Berger se před médii netajil tím, že je bisexuál. Později získal významné role například ve filmech Kmotr III Francise Forda Coppoly či Saint Laurent režiséra Bertranda Bonella.

profimedia-0776963607 Helmut Berger | zdroj: Profimedia

Zdroje: