Dnes je čtvrtek 18. dubna 2024., Svátek má Valérie
Počasí dnes 8°C Dešťové přeháňky

Aktualizováno: Zelenskyj chce od Západu především systémy protivzdušné obrany

Aktualizováno: Zelenskyj chce od Západu především systémy protivzdušné obrany
Ursula von der Leyenová jednala v Kyjevě s Volodymyrem Zelenským | zdroj: Profimedia

Pro Ukrajinu je prioritou, aby od svých spojenců získala systémy protivzdušné obrany. Dnes to po schůzce s předsedkyní Evropské komise Ursulou von der Leyenovou v Kyjevě řekl ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Šéfka EK, která dnes Ukrajinu navštívila potřetí od únorového zahájení ruské invaze, zemi chválila za její pokrok v úsilí o vstup do Evropské unie.

Zelenskyj řekl, jeho země systémy protivzdušné obrany potřebuje pro to, aby mohla chránit svá města před ruskými útoky. Dodal, že systémy, které Ukrajině už dříve slíbilo Německo a Spojené státy, ještě nedorazily.

Von der Leyenová uvedla, že „nikdy nevyrovnáme oběti, jaké Ukrajinci přinášejí, ale můžeme říci, že své evropské přátele budete mít po boku tak dlouho, jak to bude potřeba“. Proces přístupu Ukrajiny je podle ní na dobré cestě. Východoevropská země se oficiálním kandidátem členství v Evropské unii stala letos v červnu. Další jednání s ní ale budou moci začít teprve tehdy, až provede rozsáhlé reformy justice nebo boje proti korupci.

Šéfka EK připustila, že podpora Ukrajiny je drahá, svoboda je ale k nezaplacení

Von der Leyenová po setkání se Zelenským připustila, že „podporovat Ukrajinu stojí velké peníze, ale naše svoboda, mezinárodní mírové uspořádání a demokracie jsou něčím, co se penězi zaplatit nedá“.

V rozhovoru pro Bild TV šéfka Evropské komise vyzvala unijní státy, aby vyslyšely ukrajinské žádosti o dodávky tanků. „Když říkají, že potřebují tanky, pak bychom to měli brát vážně a dodat jim je,“ řekla. „Ukrajinci dokazují, že když mají ty správné vojenské prostředky, dokážou se bránit,“ dodala.

Ukrajinská protiofenziva v Charkovské oblasti a na jihu země je podle dostupných zpráv úspěšná nejen v obsazování území, ale rovněž při získávání ruské vojenské techniky. Západní pozorovatelé potvrzují, že velká část ruských zbraní v opuštěných oblastech zůstává nepoškozená a Ukrajincům slouží dál. 

Ukrajina by měla zájem o německé tanky Leopard-2, nicméně Berlín se je zdráhá poslat. Poukazuje na to, že nechce v této věci postupovat samostatně a že žádný členský stát NATO doposud Kyjevu tanky vyrobené na Západě neposkytl.

Ukrajinský prezident s předsedkyní unijní exekutivy hovořil také o řešení evropské energetické krize a navrhl, že by Ukrajina mohla prodávat elektrickou energii do většího počtu evropských zemí. „Evropa může získat levnou elektrickou energii z Ukrajiny ... a Ukrajina může získat peníze,“ cituje Zelenského ruskojazyčná verze BBC. Na začátku ruské invaze na Ukrajinu se tato země a sousední Moldavsko odpojily od ruské elektrické sítě, v polovině března se pak synchronizovaly s evropskou rozvodnou sítí.

Zelenskyj dnes von der Leyenovou vyznamenal Řádem knížete Jaroslava Moudrého, což je druhé nejvyšší vyznamenání, jaké občan cizího státu může dostat za mimořádné zásluhy o Ukrajinu. Kromě ní tento řád dostal například polský prezident Andrzej Duda nebo bývalý britský premiér Boris Johnson. V Česku je jeho nositelem někdejší ministr zahraničí Karel Schwarzenberg a zesnulý prezident Václav Havel. 

Zdroje: