Dnes je sobota 20. dubna 2024., Svátek má Marcela
Počasí dnes 6°C Slabý déšť

Zděšený advokát: Ministr ODS chce diktaturu. Zavírání lidí kvůli internetu

Zděšený advokát: Ministr ODS chce diktaturu. Zavírání lidí kvůli internetu
Advokát Kolja Kubíček (ministr Blažek nahoru) | zdroj: Mediafax

Výroky ministra spravedlnosti za ODS Pavla Blažka o nutnosti regulovat internetové diskuse vyvolávají úžas odborníků. Advokát Kolja Kubíček za nimi dokonce vidí příklon brněnského právníka a člena Nečasovy vlády k diktatuře. Se svými názory na internet ovšem Blažek není ve světě sám. Rusko, Čína i některé arabské státy chtějí v jednotlivých zemích internet doslova znárodnit, aby nad ním měly neomezenou moc.

Toto opatření má zřejmě za cíl omezit opozici, zbavit se  nepohodlných internetových stránek a najít lidi, kteří jsou proti režimu a na svých blozích umísťují "nevhodné" názory. Přidá se k nim i Česká republika?

Blažek chce vyšší finanční sankce za lež

Už na kongresu ODS ohlásil nový ministr spravedlnosti a místopředseda ODS změnu informačního zákona a pravidel pro spory na ochranu osobnosti. Prohlásil, že „bychom se měli vážně zabývat tím, že musíme soudní řízení kvůli ochraně osobnosti zrychlit a hlavně zpeněžit“. „Dneska se v internetových diskusích objevují lži od někoho, kdo se ani nepodepíše. A nemáte absolutně žádnou šanci s tím cokoli dělat,“ postěžoval si Blažek před pár dny v médiích. „Smazat diskuse, to už je pozdě. Mně jde o to, proč o tom soudy nerozhodují rychleji a jestli se nemají dávat vyšší finanční sankce za lež,“ zamýšlí se v rozhovoru.

Osobní problém chce ministr řešit zákonem

Publicista  Karel Hvížďala považuje za komické, že ministr tak nereaguje kvůli obecné situaci, ale kvůli tomu, že Brňáci, odkud Blažek pochází a kde je léta ve vedení místní ODS, na něj útočí. „Problém je, že zevšeobecňuje osobní zkušenosti, dělá z toho obecnou věc,“ upozorňuje Hvížďala. Ale podle něj je regulace internetu a diskusí pod články hlavně věcí peněz.

Zdroje: