Dnes je pátek 26. dubna 2024., Svátek má Oto
Počasí dnes 12°C Polojasno

Západní Čechy bojují s nedostatkem instalatérů, kuchařů a prodavačů

Západní Čechy bojují s nedostatkem instalatérů, kuchařů a prodavačů
zdroj: Mediafax

Citelný nedostatek některých profesí se začíná projevovat například západě Čech, kde je situace navíc komplikovaná faktem, že o kvalifikované síly má velký zájem i sousední Německo a láká je různými výhodami. V Karlovarském kraji je každý měsíc k dispozici více než tisíc volných míst. Nezaměstnanost zde přitom patří k nejvyšším u nás, na Sokolovsku dosahuje až patnácti procent.

Z přehlídky volných pozic je zřejmé, že citelně chybí ti, kteří zkrátka musí makat- zedníci, instalatéři, obkladači, montéři, řidiči, pokojské, číšníci, servírky, kuchaři, prodavači, apod.

Zajímavé je, že u některých inzerátů je výslovně uvedena poznámka, že šéfy v těchto oborech nehledají.

V Karlovarském kraji je ale také značný nedostatek lékařů, zdravotních sester,  masérů, či rehabilitačních  pracovníků. Mnoho zkušených lidé z této branže odešlo za výhodnější prací do zahraničí, kde si mohou vydělat mnohonásobně více. Přesto i zdravotnická a gastronomická zařízení v sousedním Sasku zápasí se stejným nedostatkem personálu, jako ta naše.  V zásadě zde převládá totožný převis nabídky na práci v oblasti gastronomie a zdravotnictví jako u nás,  z mnoha různých možností si mohou vybrat  třeba pečovatelé.

Stále více proto přicházejí pracovníci z východu a zdaleka ne jen na pomocné práce. Dosti patrné je to v  Karlových Varech, kde se dnes již běžně v ordinaci setkáte s lékaři z Ruska a Ukrajiny:“ Nikdo vás nevaruje, přijdete do ordinace za svou lékařkou a najednou zjistíte, že tam je někdo jiný,“ svěřila se nám paní Zuzana. „Totéž se mi stalo u zubaře. Napřed mi to vadilo, ale dnes jsem docela ráda. Mám pocit, že zahraniční lékaři jsou vlídnější a zodpovědnější,“ pochvaluje si.