Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 14°C Skoro zataženo

Za útok na Sony nemůžeme, zapojte nás do vyšetřování, požaduje KLDR

Za útok na Sony nemůžeme, zapojte nás do vyšetřování, požaduje KLDR
Severní Korea v čele s Kim Čong-unem chce, aby ji USA zapojily do vyšetřování hackerského útoku na Sony. Jinak to prý USA přinese "vážné důsledky" | zdroj: Profimedia

Poté, co v pátek americký prezident Barack Obama z hackerského útoku na filmovou společnost Sony Pictures obvinil Severní Koreu, přišla z komunistické země reakce. Požaduje po USA společné vyšetřování útoku. Pokud se tak nestane, mají USA čekat vážné důsledky, uvedl FoxNew.com.

Severní Korea tvrdí, že má pádné důkazy o tom, že za masivním kybernetickým útokem na společnost nestojí. Navrhuje proto, aby vedly se Spojenými státy společné šetření a našli skutečného viníka.

Pokud na návrh komunistické země nepřistoupí, mohlo by to podle severokorejského ministerstva zahraničí mít pro Washington "vážné důsledky". Nespecifikoval však jaké.

Nově se k obvinění KLDR z hackerského útoku přidala i Jižní Korea, podle které má Severní Korea k dispozici až 6000 počítačových expertů schopných hackersky zaútočit na téměř jakýkoli cíl.

Napětí mezi zeměmi vyvolal snímek The Interview (Rozhovor), který zesměšňuje Kim Čong-una a plánuje se v něm na něj atentát.

Nezávisle na událostech spojených s filmem dnes Severní Korea uvedla, že posílí svou "jadernou sílu" v boji proti nepřátelské americké politice. Je podle ní zřejmé, že USA chtějí za zemi pod záminkou porušování lidských práv zaútočit.

Zdroje:
nbcnews.com, foxnews.com