Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 15°C Občasný déšť

Výprask advokáta: Klaus definitivně skončil. A premiér je zbabělec!

Výprask advokáta: Klaus definitivně skončil. A premiér je zbabělec!
Václav Klaus s Petrem Nečasem | zdroj: Mediafax

Právníci i politologové se shodují, že rozhodnutí Senátu podat ústavní žalobu na prezidenta Václava Klause je mimořádně významným krokem, který vstoupí do historie, ať už Ústavní soud označí jednání hlavy státu za velezradu nebo ne. A může mít značný vliv na politickou budoucnost Václava Klause.

„Myslím, že je to definitivní konec Klausovy politické kariéry,“ řekl advokát Milan Hulík, jeden z právníků, kteří na textu ústavní žaloby spolupracovali se senátory.

Všichni připouštějí, že byli překvapeni tím, že se v Senátu našel potřebný počet hlasů pro podání žaloby. „Při shánění podpisů se zdálo, že jsme na hranici,“ připustil pro ParlamentníListy.cz právník Milan Hulík, když se pod žalobu podařilo v horní komoře získat nezbytných 27 podpisů.

Premiér Petr Nečas se projevil jako zbabělec

Milan Hulík se domnívá, že k obratu mohly přispět výroky premiéra Petra Nečase. „Projevil se jako zbabělec, ačkoli z toho obvinuje jiné. Vyhnul se vysvětlení, proč postupoval protiústavně, proč se zněním amnestie neseznámil vládu. Neřekl, jestli návrh na vyhlášení amnestie vůbec přišel na Úřad vlády, nebo jestli si ho zavolal někam Václav Klaus, aby to tam premiér podepsal,“ kritizuje chování předsedy vlády. Považuje za správné, že žaloba na prezidenta bude k Ústavnímu soudu podána. „Má to obrovský význam, i kdyby u Ústavního soudu neprošla, už jen to, že byla podána, vstoupí do historie. Myslím, že je to definitivní konec Klausovy politické kariéry,“ je přesvědčen advokát.

Pohrdavé jednání Klause se muselo senátorů dotknout

Také další z právníků, kteří se podíleli na vypracování žaloby, advokátka Hana Marvanová přiznává, že byla překvapena. „Nějakou chvíli to vypadalo, že senátorů podporujících žalobu není dost,“ uvedla. Na postoj zákonodárců mohlo mít vliv i chování Václava Klause. „Bylo velice netaktické od prezidenta, že nepřišel jednat se senátory, že jim nebyl ochoten vysvětlit své kroky. Takové pohrdavé jednání se jich určitě muselo dotknout,“ soudí známá právnička. Považuje za správné, že Ústavní soud bude moci kroky prezidenta posoudit. „V žalobě je popsáno pět skutků. Prezident neříká, že se nestaly, ale měl možná pocit, že hlava státu nemůže být za nic postižitelná. Ale to není pravda. I když je v ústavě uvedeno, že prezident je neodpovědný, neznamená to, že nemůže být postižitelný, když se dopustí něčeho významného proti ústavnosti,“ vysvětlila Marvanová.

Zdroje: