Dnes je sobota 27. dubna 2024., Svátek má Jaroslav
Počasí dnes 16°C Polojasno

Vyplatí se předčasné splacení hypotéky?

Vyplatí se předčasné splacení hypotéky?
zdroj: Tisková zpráva

Uvažujete nad předčasným splacením hypotéky, ale bojíte se poplatků? Poradíme vám, kdy se vám vyplatí splatit hypotéku předčasně.

Sankce za předčasné splacení hypotéky

Obvykle potřebujeme hypotéku splatit, když chceme nemovitost prodat, rozvádíme se nebo máme peníze navíc. Pro banky je to ale nevýhodné, a tak si za klientův „útěk“ stanovují sankce. Co si mohou ze zákona naúčtovat a jak se změní podmínky v roce 2024?

Poplatky závisí na tom, kdy byla vaše hypoteční smlouva uzavřená nebo refinancovaná. U hypoték uzavřených nebo refinancovaných do 31. 8. 2024 mají banky nárok po vás chtít jen účelně vynaložené náklady. Banky si tak většinou účtují pouze administrativní poplatky a jedná se řádově o stokoruny.

Od září 2024 si za předčasné splacení hypotéky připlatíte

To se ovšem od 1. 9. 2024, kdy začne platit novela zákona o spotřebitelském úvěru, výrazně změní. Od září si banky budou moct naúčtovat až 1 % z nesplacené části jistiny. Poplatky najednou mohou vyletět na několik desítek tisíc korun.

Kdy se vyplatí splatit hypotéku předčasně

Během trvání hypotéky máte řadu možností, kdy si banky nic naúčtovat nesmí. Novela tento okruh dokonce ještě rozšířila.

Zdarma můžete předčasně splatit hypotéku:

  • po vypršení fixace (až do 3. měsíců po oznámení nové úrokové sazby),
  • při vyplacení pojistného plnění z pojištění schopnosti splácet,
  • při úmrtí nebo těžké nemoci partnera,
  • při rozvodovém vypořádání,
  • při prodeji nemovitosti (min. 2 roky po koupi)
  • a každý rok až 25 % z jistiny.

Podmínky předčasného splacení by měly být jedním z kritérií, která byste měli při výběru hypotéky zohlednit, stejně jako ostatní poplatky, výše úrokové sazby, RPSN (celková roční výše nákladů) nebo požadavky na pojištění.

Vybrat si tu správnou hypotéku vám může pomoct online kalkulačka hypotéky, například na webu Ušetřeno.cz, kde vám zároveň poradí hypoteční specialisté.

Zdroje:
Inzerce