Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 7°C Oblačno

Vstane Sovětský svaz z popela? Zřejmě ano

Vstane Sovětský svaz z popela? Zřejmě ano
Vladimir Putin | zdroj: Getty Images

Je Sovětský svaz již dávnou minulostí? Možná že ne tak docela. Ruský prezident Vladimir Putin tento týden v úterý řekl, že jsou vyřízené už i poslední podrobnosti k tomu, aby byla v roce 2015 spuštěna ekonomická unie mezi Běloruskem a Kazachstánem, k níž Moskva doufá, že by se mohla připojit dokonce i Ukrajina.

Upozornil na to web blacklistednews.com a následně nezávislý český zpravodajský portál AC24.

Po rozhovorech s kazašským prezidentem Nursultanem Nazarbajevem a běloruským vůdcem Alexandrem Lukašenkem Putin slíbil, že tzv. Eurasijská ekonomická unie se pro všechny zúčastněné přemění na nový zdroj růstu. Tato aliance nahradí daleko volnější Eurasijskou celní unii, kterou Rusko zformovalo s těmito dvěma postsovětskými zeměmi ve snaze vybudovat rivala ve volném obchodu vůči bloku 28 národů EU.

Místo Sovětského svazu Euroasijská ekonomická unie? Zřejmě ano

„Zástupci vlád této tzv. trojky (Ruska, Kazachstánu a Běloruska) vypracovali koncept institucionální části dohody o Eurasijské ekonomické unii,“ řekl mimo jiné Putin v televizních poznámkách.

A dodal, že tento dokument určí mezinárodně právní status organizačního rámce, cíle a mechanismy toho, jak by měla tato unie, zahájená k 1. lednu 2015, fungovat.

Podle zmiňovaných zdrojů tak Putin učinil z vytvoření postsovětské ekonomické unie, ke které by se jednoho dne mohly přidat i takové národy jako Turecko a Indie, úhelný kámen svého třetího funkčního období v Kremlu.

Jenže jak víme z posledních týdnů, Rusko vyvinulo nesmírný tlak na Ukrajinu, aby se k této alianci přidala. Pohrozilo jí ekonomickými sankcemi za to, že Kyjev (hlavní město Ukrajiny) byl v uplynulém měsíci na pokraji průlomové obchodní a politické asociační dohody s Bruselem. To, že nakonec došlo k rozhodnutí ukrajinských politiků pakt s EU zavrhnout, zažehlo největší protesty od prodemokratické Oranžové revoluce v roce 2004.

Ty se však již uklidnily, poněvadž shodné body vzájemné dohody nakonec politici našli.

Zdroje: